Все, що потрібно знати про протести 17 жовтня в Києві

Все, що потрібно знати про протести 17 жовтня в Києві

Все, що потрібно знати про протести 17 жовтня в Києві

Майбутню акцію протесту самі організатори називають "всеукраїнською" і "масштабною". Ініціатор протестів, екс-губернатор Одеської області і лідер партії "Рух нових сил" Міхеїл Саакашвілі в інтерв'ю заявляє, що не готовий говорити про навіть приблизну кількість людей, "але сподівається, що їх буде багато". Напередодні дати намагаємося розібратися, чого ж все-таки чекати від майбутнього мітингу.

>

Хто бере участь

Про свою участь у майбутній акції вже заявили досить багато політичних сил і громадських організацій:

Політичні партії: "Рух нових сил" Міхеїла Саакашвілі, ВО "Свобода" Олега Тягнибока, Громадський рух "Хвиля" Віктора Чумака, партія "Альтернатива" Єгора Фірсова, партія "Демократичний альянс" (Василь Гацько та Вікторія Пташник), "Самопоміч" Андрія Садового, "Національний корпус" Андрія Білецького та партія "5.10" Геннадія Балашова.

Серед спікерів очікуються народні депутати Юрій Дерев'янко, Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Володимир Парасюк та інші.

Крім того, в акції планують взяти участь громадські організації: Центр протидії корупції, "Чесно", "Автомайдан", Реанімаційний пакет реформ.

Цікаво, що від участі відмовилися представники "Батьківщини", хоча в партії і заявили про підтримку майбутньої акції.

Що будуть вимагати

Основних вимог три:

  1. Нові правила виборів до Ради, які включають у себе пропорційну систему з відкритими списками.

На даний момент у країні діє пропорційно-мажоритарна система (змішана), прийнята ще в 2011 році. Половина депутатів обираються в одномандатних округах (мажоритарники), половина – за закритими партійними списками.


  1. Скасування депутатської недоторканності

Одна з головних тем в останні чотири-п'ять виборчих кампаній. Безліч політичних партій у передвиборчих обіцянках стверджували, що скасують недоторканність, але до конкретних кроків на даний момент не дійшло.

  1. Створення антикорупційного суду

Вимога прийняти законопроект №6011, згідно з яким громадськість і міжнародні партнери України зможуть впливати на вибори антикорупційних суддів у новоствореному органі.

"Ми думаємо, що ці рішення спростять суспільству завдання ліквідувати топ-корупцію та зробити політиків залежними від суспільства, а не від олігархів", - цитує "Апостроф" нардепа від "Самопомочі" Єгора Соболєва.

Однак, ці вимоги – не єдині.

 AP Photo

У середу, 11 жовтня, Саакашвілі опублікував ще чотири вимоги, які він назвав "вимогами українців до президента".

Перше – почати реальну боротьбу з корупцією.

Друге – почати відкритий і публічний продаж свого бізнесу.

Третє – прийняти нове виборче законодавство та оновити склад ЦВК.

 Четверте – доступні тарифи, "знищення газової мафії" та ліквідація схеми "Роттердам+".

Голова ЦВК Михайло Охендовський
Фото з відкритих джерел

На думку Саакашвілі, "ці чотири прості і зрозумілі кожному українцю кроки почнуть оздоровлення країни"

Важливо зазначити, що ці вимоги можуть виявитися не останніми, оскільки організатори пообіцяли "зібрати решту під час поїздок регіонами", які проводяться напередодні акції.

Де все буде відбуватися

Епіцентром акції планують зробити площу перед Верховною Радою. Крім того, плануються мітинги у всіх обласних центрах країни.

Хоча організатори поки не можуть назвати навіть приблизну кількість людей, яких очікують на акції, вони все ж не виключають, що спробують розбити намети під Радою.

Нардепи-учасники акції обіцяють вирушити до Ради для вимоги внести на розгляд 17 жовтня всі порушені на мітингу питання.

"Ми підемо на засідання погоджувальної ради і там будемо вимагати від Парубія внести наші законопроекти до порядку денного та виконати вимоги людей", - розповів ЗМІ нардеп Юрій Левченко.

"Я розцінюю акцію протесту як початок процесу, а не як його кульмінацію. Кульмінація буде, коли відбудуться реальні зміни, коли президент і політеліта підуть на діалог. А діалог може закінчитися тільки одним - зміною політичного класу і зміною політичної системи", - заявив Саакашвілі в інтерв'ю DW.

Чого чекати від акції, поки, схоже, не знають і самі організатори. Хтось говорить про тривалий протест, хтось про активні дії, деякі заявляють про ризик можливих провокацій. Поки точно відомо, що процес збору людей активно продовжується, у тому числі і по регіонах. Все більш-менш зрозуміло буде вже 17 жовтня.

Останні новини