На ринку нерухомості України з'явилася нова тенденція.

На ринку нерухомості України з'явилася нова тенденція.

На ринку нерухомості України з'явилася нова тенденція.

Інтернет рясніє пропозиціями придбати житло частинами, покупців приваблюють помірними цінами.

На ринку нерухомості України з'явилася нова тенденція. Інтернет рясніє пропозиціями придбати житло частинами. Покупців приваблюють помірними цінами. Кімнати продають в основному в комунальних квартирах або гуртожитках.

>

Типовий гуртожиток сталінських часів. Зате в самому центрі столиці. Тому ціни на житло тут – відповідні. Ось за кімнатку в 20 квадратів просять майже півмільйона гривень.

Кімнати зараз розпродають в основному в комуналках – будинках старого житлового фонду, так званих "сталінках". Також в малонаселених квартирах або колишніх гуртожитках.

Продають їх і в новобудовах. Наприклад, якщо в одній квартирі не можуть ужитися родичі або нащадки. Ціни стартують від 150 000 гривень – в залежності від району. Є й такі, які коштують як однокімнатна квартира.

Попит на кімнати стабільний – кажуть ріелтори. Купують їх в основному молоді сім'ї, які не в змозі зібрати кошти на окрему квартиру. Юристи попереджають: придбання такої нерухомості вкрай ризиковане. Та й не факт, що вам пощастить з сусідами.

"У комунальних квартирах завжди є спокуса викупити кімнату і зробити досить нестерпні умови, щоб ваш сусід, отримавши якусь суму, виїхав з кімнати. Найбільше клопоту з кімнатами в гуртожитках. Там часто потрібен дозвіл на продаж від всіх проживаючих. Варто бути уважним і при оформленні документів.
Власники кімнат дуже часто хитрують і оформляють договір дарування, що теж небезпечно. У договорі не вказана вартість квартири. І якщо потім хтось зможе довести, що в угоді брали участь гроші, то ж угоду можна визнати недійсною", – говорить Іван Кудояр, консультант з нерухомості.


Не варто купувати кімнати в будинках, які є історичними пам'ятками. Там треба брати дозвіл Мінкультури або Управління культурною спадщиною.
Проблем при покупці кімнати можуть додати сусіди з малолітніми дітьми. В такому випадку вам доведеться мати справу ще й з опікунською радою, яка повинна дати дозвіл на ваше заселення.

Останні новини