Всю зарплату на житло: оренда квартир в Україні виявилася найдорожчою в світі

Всю зарплату на житло: оренда квартир в Україні виявилася найдорожчою в світі

Всю зарплату на житло: оренда квартир в Україні виявилася найдорожчою в світі

Українські міста-мільйонники очолили світовий рейтинг співвідношення заробітної плати і цін на оренду житла. Українці, які проживають у великих містах, віддають за квартиру майже все зароблене – 80% від зарплати, повідомляє “Сьогодні”.

>

В Одесі Ольга Китик разом з сестрою орендує “двійку” за 10 тисяч гривень.

“Навіть половина вартості оренди – це 60% моєї зарплати”, – нарікає Ольга.

У Львові квартири теж дорогі. Молода сім’я Романчак у Львові змушена знімати квартиру. За двокімнатну без євроремонту і з голими стінами Олег і Олена віддають майже половину заробітку – 4950 грн. Але кажуть, що це ще не дорого, адже в центрі міста ціни значно вищі.

“Більшість ріелторів нам говорили: ціни зросли через те, що стало багато айтішників у Львові. Попит на якісне житло зріс, тому ціни на квартири в принципі високі”, – розповідає Олена.

Саме у Львові та Одесі українці віддають більше 80% місячного заробітку на оренду житла. При цьому в Угорщині, Словаччині чи Польщі, знімаючи квартиру, люди віддають менше половини зарплати. Італієць Едуардо де Сільва живе в центрі Брюсселя і хизується красивим видом з вікна. Квартира обходиться йому в 550 євро, або майже у 20 тисяч грн. Але це лише третина доходу чоловіка. В апартаментах дві спальні, ванна, кухня і кімната під дахом.


“Я приїхав до Брюсселя з Мілана, одного з найдорожчих міст. Нерухомість та її оренда в Мілані ще дорожче, ніж в Брюсселі. Але зарплати у Брюсселі вищі, тут я витрачаю на квартиру третину доходу”, – розповів Едуардо.

Серед європейських країн найдешевше знімати житло в Люксембурзі. Там не тільки вдалі варіанти, але і в середньому оренда “забирає” лише третину зарплати. Олена живе в невеликому містечку Леделанж в Люксембурзі. Вартість квартири – 1500 євро на місяць, тобто 30% доходів сім’ї. Зараз Олена подумує над тим, щоб придбати власний будинок в іпотеку.

“Немає потреби в першому внеску. Можна взяти відразу 100% іпотеку, і ми, звичайно, плануємо це зробити в найближчому майбутньому”, – розповідає Олена.

А от українцям про вигідні умови іпотеки можна хіба що мріяти. Наприклад, якщо брати розстрочку на 20 років, то людині доведеться заплатити за цілих дві квартири. А якщо прострочити виплати, то вибратися з боргової ями складно. Тому єдиний вихід – накопичувати, причому в доларах.

Мінімум 7000 доларів потрібно на перший внесок. Якщо людина буде відкладати по 100 доларів – це буде 70 місяців. Таким чином, збирати на те, щоб взяти однокімнатну квартиру в іпотеку, доведеться шість років. А ось з мінімальної зарплати, підраховують експерти, відкладати доведеться все життя.

 

Останні новини