У МЕРТ розробили проект про перевірки проживання українців за місцем реєстрації.

У МЕРТ розробили проект про перевірки проживання українців за місцем реєстрації.

У МЕРТ розробили проект про перевірки проживання українців за місцем реєстрації.

Офіс реформи адміністративних послуг при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) розробив законопроект “Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні”, яким передбачається введення перевірок фактів проживання громадян у місцях їх реєстрації.

>

Про це повідомляється на сторінці офісу в соцмережі Facebook.

Згідно з проектом, пропонується дозволити органам реєстрації проводити перевірки фактів проживання громадян у місцях, де вони офіційно зареєстровані.

Так, інформація про місце проживання або про зняття з реєстрації у місці проживання повинна бути внесена в Єдину інформаційну систему.

Система повинна бути введена в експлуатацію з 1 липня 2019 року, а всі громадяни, які не зареєстровані за місцем проживання, зможуть безкоштовно зареєструватися до 31 березня 2021 року.

При цьому зазначено, що перевірка не проводиться щодо осіб, які є власниками (співвласниками) житла, що знаходиться за адресою їх реєстрації, військовослужбовців, безпритульних та інших осіб, які не мають постійного місця проживання.

Планується, що перевірку факту проживання буде проводити орган реєстрації, а також інші органи влади у випадках, встановлених законодавством.

У законопроекті зазначено, що громадяни, старші за 14 років, зобов’язані протягом 30 днів особисто або через Інтернет подати заяву про реєстрацію свого місця проживання. Громадяни, які підлягають призову на строкову військову службу або беруть участь в судовому процесі, зобов’язані проінформувати орган реєстрації про місце свого перебування.


У проекті вказані наступні підстави для перевірки: звернення розпорядника житла; звернення одного з батьків або іншого законного представника дитини у віці до 14 років; звернення органу державної влади або органу місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації незалежно від форми власності, які отримали документально підтверджену інформацію про те, що особа не проживає в житлі, що знаходиться за адресою її зареєстрованого місця проживання.

Крім того, перевірка може проводитися за зверненням керівника установи загальної середньої освіти для перевірки факту проживання дітей на території обслуговування зазначеного закладу. Підкреслимо, що, згідно з текстом проекту, перевірки можуть проводитися і з інших причин. Строк перевірки не повинен перевищувати 30 днів.

Зазначимо, що при перевірці уповноважена особа органу влади може дослідити житлове приміщення на предмет ознак проживання в ньому зареєстрованого громадянина, а для цього перевіряючий може опитати сусідів, перевірити наявність засобів особистої гігієни та одягу, інших доказів.

Так, якщо встановлено факт непроживання громадянина за місцем прописки, передбачена адміністративна відповідальність. Зокрема, на особу пропонується накладати штраф від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 340 до 850 гривень.

Останні новини