Рада прийняла закон «Про валюту»

Рада прийняла закон «Про валюту»

Рада прийняла закон «Про валюту»

          

Верховна Рада прийняла закон про валюту.
За ухвалення в другому читанні законопроекту №8152, зареєстрованого в Раді 19 березня, проголосували 228 депутатів при мінімально необхідних 226.

Згідно з текстом документа, валютне регулювання в Україні ґрунтується на таких принципах: гнучкий валютний курс; незалежність Національного банку у формуванні та реалізації валютної і монетарної політики; пріоритет ринкових інструментів валютного регулювання над адміністративним; свобода здійснення валютних операцій; забезпечення стабільності фінансової системи і рівновага платіжного балансу України.

>

Згідно із законопроектом, валютні операції здійснюються без обмежень, за винятком випадків запровадження Національним банком відповідно до цього закону заходів захисту.

Валютні операції здійснюються відповідно до валютного законодавства.

Зазначається, що в сфері здійснення валютних операцій нерезиденти мають всі права, надані резидентам України.

Разом з тим в законопроекті йдеться, що гривня є єдиним законним платіжним засобом в Україні і приймається всіма фізичними та юридичними особами без обмежень на всій території України для проведення розрахунків і переказів.

Порядок проведення розрахунків за валютними операціями, які здійснюються в іноземній валюті та банківських металах, визначається Національним банком.

Згідно з 6 статтею законопроекту, торгівля валютними цінностями здійснюється на міжбанківському валютному ринку України.


Транскордонний переказ валютних цінностей здійснюється без обмежень виключно через уповноважені установи в порядку, встановленому Національним банком України.

Зазначається, що транскордонне переміщення фізичними особами валютних цінностей на суму, що перевищує в еквіваленті 10 тис. євро, підлягає письмовому декларуванню центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику.

Порядок транскордонного переміщення валютних цінностей уповноваженими установами і суб’єктами валютних операцій визначається Національним банком.

Згідно з 9 статтею законопроекту, банки здійснюють валютні операції на підставі банківської ліцензії.

Небанківські фінансові установи здійснюють валютні операції на підставі ліцензії Національного банку на здійснення таких валютних операцій: обмін валют (здійснення операцій з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі); переказ коштів; надання коштів у позику, в тому числі на умовах фінансового кредиту; факторинг (в частині здійснення розрахунків на території України в іноземній валюті між факторами і клієнтами за операціями з міжнародним факторингом з відступлення права вимоги до боржника-нерезидента); інші валютні операції, визначені НБУ.

Згідно з пунктом 3 статті 9 законопроекту, національний оператор поштового зв’язку здійснює валютні операції на підставі ліцензії Національного банку на здійснення таких валютних операцій: переказ коштів; діяльність з обміну валют.

Зазначається, що ліцензії Національного банку на здійснення валютних операцій діють безстроково.

Також, згідно із законопроектом, Національний банк здійснює валютний контроль за уповноваженими установами.

Згідно з пунктом 1 статті 14 законопроекту, в разі порушення банками валютного законодавства Національний банк України адекватно вчиненому порушенню застосовує заходи впливу відповідно до закону України “Про банки і банківську діяльність”.

 

Останні новини