В Україні введуть «сухий закон»

В Україні введуть «сухий закон»

В Україні введуть «сухий закон»

   У березні 2018 року Верховна Рада проголосувала за закон, який дає право міським радам визначати час продажу алкогольних напоїв на їх території. Прийнявши зміни в ряд законів, нардепи дозволили міськрадам також і штрафувати за продаж алкоголю під час комендантської години. Імунітет отримали лише офіційно зареєстровані ресторани. Власники ж незаконних точок повинні будуть заплатити штраф від 30 (510 грн.) до 100 (1700 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

>

Як зазначали автори закону, щороку від алкоголізму в країні гинуть 40 тис. осіб. Причина тому - Україна одна з перших у світі за обсягами споживання алкоголю. Оцінивши досвід українських міст у сфері боротьби з алкоголізмом, депутати вирішили допомогти місцевій владі захиститися від судів, які, як показує практика, можуть і скасовувати такі рішення.

Нагадаємо, з 19 жовтня 2017 року Київська міська рада вже забороняв продавати алкоголь у нічний час. Практика заборони продажу алкоголю дійсно популярна серед регіонів України. Так, у Львові ""сухий закон діє ще з 2011 року.

Аналогічне рішення було прийнято і Ужгородським виконкомом. Там заборонено продавати алкоголь з 23:00 до 07:00. А в Івано-Франківську - з 22:00 до 08:00. У Черкасах місцеві депутати вирішили заборонити і продаж тютюну. Влада Дніпра в травні 2018 року також заборонили продаж алкоголю з 22:00 до 7:00. Аналогічні рішення були прийняті і в Запоріжжі, Житомирі, Луцьку, Кам'янці-Подільському.

У коаліції громадських організацій "За тверезу Україну" з'ясували, що в цілому рівень злочинності в тих містах, де діє заборона, знизився. Фактично заборона на продаж алкоголю ввечері поліпшив ситуацію з дрібної злочинністю. більше "паленого" алкоголю. Разом з тим, 33% респондентів вважають, що заборона поліпшить ситуацію з безпекою в країні.


 

Останні новини