В Мінрегіоні готуються до реконструкції та зносу «хрущовок»

В Мінрегіоні готуються до реконструкції та зносу «хрущовок»

В Мінрегіоні готуються до реконструкції та зносу «хрущовок»

   Мінрегіонбуд готує законопроект, який дозволить розпочати реконструкцію застарілого житла в Україні.

Про це заявив заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Лев Парцхаладзе, передає прес-служба міністерства.

>

У чинному законі “Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду” прописана обов’язкова згода 100% мешканців будинку на проведення реконструкції такого житла, що унеможливлює реалізацію програми на практиці.

“У 2006 році в Україні було розроблено закон про реконструкцію застарілого житла, так званих “хрущовок”. Однак на практиці реновація таких будинків з тих пір так і не відбулася через недосконале законодавство, зокрема, прописаної обов’язкової згоди 100% мешканців будинків на проведення майбутньої реконструкції. В реальних умовах сьогодні це практично неможливо”, – сказав Парцхаладзе.

За словами заступника міністра, зараз державний науково-дослідний інститут проектування міст “Діпромісто” працює над першою редакцією нового ефективного законопроекту, який дозволить розпочати реконструкцію застарілого житла на практиці.

Парцхаладзе запевнив, що новий документ спрямований, в першу чергу, на захист інтересів громадян, які проживають в такому житлі, і гарантію їх комфорту і безпеки під час реалізації програми.


Чиновник нагадав, що за участю широкого кола учасників недавно в Мінрегіоні відбувся круглий стіл, за підсумками якого було надано пропозиції – проблемні питання, відповіді на які повинен знайти майбутній законопроект.

“Наприклад, що має бути спочатку – відселення або будівництво нового житла, який повинен бути відсоток компенсації за збільшення площі нової квартири і чим це повинно встановлюватися. Питань багато і вони проблемні, тому обов’язково обговорюємо їх з широким колом учасників, щоб сформувати спільну позицію” , – сказав Парцхаладзе.

За словами заступника міністра, наразі розглядається 2 варіанти фінансування майбутньої програми – за кошти місцевих бюджетів або інвесторів.

“Важливо зрозуміти, яким шляхом потрібно йти в тому чи іншому випадку – реконструкція або знесення. Адже не скрізь потрібно зносити будинки і будувати нові. Це повинні вирішувати місцева влада і в залежності від цього повинно також вирішуватися питання фінансування”, – підкреслив Парцхаладзе.

 

Останні новини