Зеленський вшанував річницю Чорнобильської трагедії

Зеленський вшанував річницю Чорнобильської трагедії

Зеленський вшанував річницю Чорнобильської трагедії

Президент в 34-ту річницю трагедії на ЧАЕС закликав не забувати героїзм тих, хто врятував світ від радіаційної небезпеки.

Президент України Володимир Зеленський вшанував пам'ять героїв-чорнобильців у річницю аварії на ЧАЕС. Про це він повідомив на своїй сторінці в Facebook.

>

"34 роки тому на українській землі сталася небачена трагедія: мирний атом, покликаний полегшувати життя і покращувати добробут людей, вийшов з-під контролю і став загрозою для всього живого на великій території навколо Чорнобильської атомної електростанції і далеко за її межами.

Для подолання наслідків аварії в той час не вистачало навичок і знань, спеціальної техніки та обладнання. Проблему серйозно ускладнили дії тодішнього керівництва СРСР, яке до останнього намагалося приховати справжні наслідки катастрофи, наражаючи на смертельну небезпеку сотні тисяч громадян: і тих, хто боровся з наслідками вибуху на четвертому енергоблоці, і просто мешканців навколишніх територій.

У цей день ми схиляємо голови перед світлою пам'яттю героїв, які врятували майбутнє від радіаційної небезпеки і відійшли у вічність", - зазначив Зеленський.

Президент також висловив повагу ліквідаторам і добрі слова на адресу представників різних професій, які сьогодні забезпечують відновлення та розвиток територій, що зазнали радіоактивного забруднення, а також захищають ці землі від нових стихійних лих.


"Чорнобильська катастрофа - це без перебільшення лихо планетарного масштабу. Вона стала не тільки гірким уроком з недавнього минулого, а й застереженням на майбутнє. Планета Земля є колискою і домом для всього людства, і тому її збереження є відповідальністю кожної людини і загальним боргом всіх націй світу. Переконаний, що запорукою вирішення глобальних проблем сучасності, серед яких і Чорнобильська трагедія, і в подальшому будуть міжнародна солідарність і злагоджена робота заради кращого майбутнього сьогоднішніх і прийдешніх поколінь", - наголосив Зеленський.

 

Останні новини