Новий закон про працю викличе суперечки в Раді: експерт озвучив проблему

Новий закон про працю викличе суперечки в Раді: експерт озвучив проблему

Новий закон про працю викличе суперечки в Раді: експерт озвучив проблему

Законопроєкт пропонує серйозні зміни ринку праці.

Парламентарії готують українцям новий Трудовий кодекс (ТК), який замінить нинішній застарілий КЗпП. Після нового року на сайті Верховної Ради України вже з'явився текст урядового законопроєкту "Про працю" (№ 2708). Опитані сайтом "Сьогодні" експерти вже обіцяють бурхливі дискусії у Верховній Раді і в суспільстві з приводу запропонованих змін.

>

Крім введення електронних трудових книжок і гнучкого графіка роботи, законопроєкт значно спрощує для роботодавця процедуру звільнення працівників, що багатьом може не сподобатися, кажуть аналітики.

"У нас працює Трудовий кодекс ще радянських часів. Для свого часу він був дуже правильний, але на сьогодні він вже дуже застарів. Сьогодні на працівника фактично немає управи. Він може не робити свою роботу, але звільнити його не можна, тому що у нього, наприклад, маленькі діти, позитивна характеристика або ще щось. І через це, з одного боку, страждає бізнес, а з іншого боку – страждають громадяни. Це одна з причин, чому компанії дуже неохоче приймають людей на постійну роботу. Тому що вони розуміють, що звільнити людину буде складно. Новий законопроєкт передбачає, що, якщо ти працюєш нормально – ніхто ніколи тебе не звільнить. А починаєш зловживати – у роботодавця повинна бути можливість звільнити працівника за кілька днів. Звичайно, віддавши йому належні гроші. Але, думаю, на цю тему теж буде дуже багато розмов і бійок, і популізму. Різні політсили нібито захищатимуть робітничий клас, хоча насправді потрібно захищати економіку, тому що вона у нас відстає", – пояснив фінансист, президент інвестиційної групи" Універ "Трас Козак.


Нагадаємо, раніше міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов розповідав новинам "Сьогодні" про прийдешні зміни трудового законодавства. За словами чиновника, нововведень буде багато.

Останні новини