Не вийти на роботу через невиплату зарплати: які будуть наслідки

Не вийти на роботу через невиплату зарплати: які будуть наслідки

Не вийти на роботу через невиплату зарплати: які будуть наслідки

Невиплата чи затримка заробітної плати не є поважною причиною відсутності працівника на роботі. Його можуть звільнити за прогул.

Прогулом вважається відсутність працівника на роботі без поважних причин більше трьох годин безперервно або сумарно протягом робочого дня, пише Тhe Рoint.

>

Однак, роботодавець не може звільнити працівника за прогул, якщо він відсутній на своєму робочому місці, але знаходиться на території підприємства або поза його межами з виробничої необхідності.

Процедура звільнення за прогул чітко врегульована законодавством. Але немає переліку причин відсутності працівника на роботі, які вважаються поважними. Тому звільнити працівника не так легко. Адже роботодавець має самостійно оцінити чи є причина відсутності поважною. Зі свого боку працівник повинен надати докази того, що причина була поважною.

Оцінюючи чи є невихід працівника на роботу в зв'язку з невиплатою заробітної плати поважною причиною, суди виходять з того, що законодавством окремо урегульовано питання захисту працівників. Тому невиплата чи затримка зарплати не вважається поважною причиною відсутності на роботі. Юристи радять працівникам, замість не виходу на роботу, звернутися до суду або Держпраці.

В Україні пришвидшився потік кадрів. Дехто за рік встигає змінити кілька робіт. Переважно це молодь віком від 20 до 30 років.


 

Останні новини