Будинки без ОСББ можуть позбутися комунальних послуг вже з 1 травня

Будинки без ОСББ можуть позбутися комунальних послуг вже з 1 травня

Будинки без ОСББ можуть позбутися комунальних послуг вже з 1 травня

Реформи в ЖКП можуть залишити вдома українців без комунального обслуговування вже цього року.

З 1 травня будинки, городяни, які не визначили собі постачальників тієї чи іншої комунальної послуги, а також компанію, яка буде піклуватися про їх багатоквартирному будинку, можуть залишитися без обслуговування.

Йдеться про господарство житлового будинку, куди входять такі послуги як ремонт ліфтів, каналізацій, тепломереж і дахів.

Крім того, повідомляється, що кількість рахунків в червні збільшиться ще на 12, оскільки одну послугу будуть розділяти на кілька складових, оплата за які повинна надходити на різні розрахункові рахунки.

Наприклад, платіж за холодну воду розділять на чотири — власне, холодна вода, абонентська плата (тобто платіжка за те, що Вам надрукували та надіслали платіжку), за повірку лічильника та окремо за його обслуговування. Те ж саме стосується гарячої води та опалення, повідомляє ТСН.

Відомо, що рахувати ці послуги окремо будуть вже з 1 травня 2020 року. Однак, поки не ясно чи будуть вони вписані в одну квитанцію, або прийдуть до абонента на декількох рахунках.

"Для кожного будинку тепер буде розрахована індивідуальна вартість. І в залежності від її розміру навантаження будуть різними. Як це буде, ми побачимо в червні або липні", - зазначив радник заступника голови КМДА Олексій Тихонов.

У ТСН повідомили, що не варто розуміти, що Теплопостачання, водопостачання та електроенергія є окремими послугами. До 1 травня потрібно визначитися, хто в житловому будинку буде займатися трубами, ліфтами, дахом та іншим можливим ремонтом.

"Але якщо до 1 травня нічого не зробити, або до наступного опалювального сезону нічого не зробити, то наступної зими можна залишитися без тепла. Доведеться самим готувати будинок до зими, самим обслуговувати свої мережі. І самим реагувати на аварійні ситуації. Тому що ніхто не буде зобов'язаний їх обслуговувати", - пояснює юрист з питань управління житлом Марія Осипчук.

В цілому, як можна припустити, створення Об'єднань співвласників багатоквартирних будинках (ОСББ), там де їх ще немає, тепер вже неминуче, через те, що такі заявки на обслуговування повинні бути колективними.

Раніше ASPI повідомляло, що українці з 2015 року стали платити за комунальні послуги набагато більше. Про це йдеться в результатах опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології.

Також раніше повідомлялося, що Кабінет Міністрів України вніс зміни в процедуру переходу на грошову форму виплати пільг на житлово-комунальні послуги.

>



 

Останні новини