Компанія Ахметова продає Україні електроенергію на 75% дорожче від цін у сусідній Словаччині

Компанія Ахметова продає Україні електроенергію на 75% дорожче від цін у сусідній Словаччині

Компанія Ахметова продає Україні електроенергію на 75% дорожче від цін у сусідній Словаччині

 У лютому, як і в січні, в торговельній зоні ОЕС України спостерігався профіцит пропозицій.

Компанія Ріната Ахметова продає Західній Україні електроенергію на 75% дорожче від цін у сусідній Словаччині.

>

Про це повідомляють "Наші гроші".

Зазначають, що в лютому ціна електроенергії на "ринку на добу вперед" в об'єднаній енергосистемі України знизилася на 12,4%, при цьому темпи зменшення ціни Бурштинського енергоострова були вп'ятеро повільнішими і становили 2,4%. Про це йдеться у звіті держпідприємства "Оператор ринку".

В ОЕС України середньозважена ціна минулого місяця склала 1 232,08 грн/МВт.год. По Бурштинському острову ціна була на чверть вищою і становила 1 678,72 грн/МВт.год.

У лютому, як і в січні, в торговельній зоні ОЕС України спостерігався профіцит пропозицій, особливо в нічний час доби. Дефіцит пропозицій залишився на 8 годин.

Згідно з даними звіту, ціни в Україні залишаються вищими за ціни на електроенергію в країнах-сусідках.

"У Бурштинському енергоострові ціна електроенергії порівняно зі Словаччиною вища на 75%, в ОЕС ця різниця вдвічі менша. І за минулий місяць різниця в цінах із сусідньою країною тільки зросла, в січні вона становила 24% в Бурштинському острові і 10,5% в ОЕС. У лютому найближчою до України серед країн-сусідок ціна на е/е була в Румунії. В ОЕС вона була дорожчою на 8%, в Бурштинському острові - на 33%", - наголошено в повідомленні.


Бурштинський енергоострів синхронізований з енергосистемою Європи, електроенергію з нього також отримують споживачі Закарпатської, Івано-Франківської та Львівської областей. Майже 90% обсягу електроенергії для них виробляють Бурштинська ТЕС, Добротвірська ТЕС і Ладижинська ТЕС, що належать АТ "ДТЕК Західенерго" Ріната Ахметова.

 

Останні новини