Зеленський підписав закон про ринок землі

Зеленський підписав закон про ринок землі

Зеленський підписав закон про ринок землі

Документ набуде чинності з 1 липня 2021 року

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт №2178-10 про ринок землі. Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

  • «Це історичний момент для всіх українців і для мене особисто. Україна чекала на цей закон з часу здобуття незалежності. Це була нелегка боротьба. Але ми знали, що робимо це для українців», - заявив Володимир Зеленський.

    Закон передбачає:

    документ вступить у дію з 1 липня 2021 року;
    перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів в одні руки;
    після цього - наступні два роки землю зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 тисяч гектарів в одні руки;
    землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть;
    продаж іноземцям - після референдуму.
    При цьому до 1 січня 2024 року:

    громадяни України можуть набувати право власності на земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею до 100 га. Зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, придбані у власність громадянином до вступу в силу абзацом;
    забороняється купівля-продаж або іншим способом відчуження на користь юросіб земельних ділянок, які перебувають у приватній власності і віднесені до земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, земділянок, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв) для ведення особистого селянського господарства, а також земельних часток (паїв), крім переходу до банків права власності на землі як предмет застави, передачі земділянок у спадщину, обміну земельної ділянки на іншу ділянку з однаковою нормативною грошовою оцінкою, або різниця між нормативними грошовими оцінками яких становить не більше 10% та відчуження земельних ділянок для суспільних потреб.
    Закон передбачає, що до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути менше їх нормативної грошової оцінки.

    Нагадаємо, раніше спікер Верховної Ради Дмитро Разумков підписав закон про ринок землі і передав його на підпис главі держави.

    Як відомо, Верховна Рада на позачерговому засіданні 13 квітня розглянула і відхилила 13 постанов про скасування закону про ринок землі. Таким чином нардепи розблокували підписання законопроекту.

    1 березня Верховна Рада проголосувала за відкриття ринку землі. Законопроєкт підтримали 259 народних депутатів.

    Раніше фракція «Слуга Народу» погодила компромісний варіант законопроекту щодо відкриття ринку землі.

    16 березня президент Володимир Зеленський у своєму екстреному зверненні наголосив, що не зважаючи на карантин через коронавірус, парламент має впровадити земельну реформу. 

    До слова, міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов стверджував в інтерв’ю «Главкому», що він особисто не бачив, щоб зовнішні партнери ставили питання ринку землі, як умову отримання коштів Україною від Міжнародного валютного фонду.  

 

>



Останні новини