В Україні закінчується вода? Через загрозу посухи змінено режим роботи водосховищ

В Україні закінчується вода? Через загрозу посухи змінено режим роботи водосховищ

В Україні закінчується вода? Через загрозу посухи змінено режим роботи водосховищ

 На українських водоймах цьогоріч – складна гідрологічна ситуація.

«Вже зараз запаси водних ресурсів на одного українця є одними з найменших в Європі. Більше того, якісної питної води в Україні практично не залишилось, – наголошують екологи. – У розумінні багатьох це питання, скоріше, країн «третього світу». Насправді ж сьогодні в Україні закінчується як технічна, так і питна вода. Просто про це ще невідомо широкому загалу. Ті водні ресурси, якими наша країна багата, дуже низької якості: вода майже не придатна для вжитку. Чому в Україні склалася катастрофічна ситуація з водою? Екологи пояснюють: за останні десять років більше 20 тисяч річок опинились на межі зникнення. Річки та озера всихають через масове, неконтрольоване скидання промислових стоків в поверхневі води, несанкціоновану забудову прибережних смуг та заплавів, розпашку прибережних смуг, будівництво ГЕС.».

>

Ці слова підтверджують й інші дані. Як повідомляли в ІА «Погляд» раніше, в Україні ледь не щодня зникає одна річка. Так, в той час, коли температура світового океану зростає з рекордною динамікою, в Україні впродовж лише минулого року в багатьох водоймах загинуло майже все живе. А нещодавно стало відомо, що рівень води навіть в Десні впав до історичного мінімуму.


Читайте ще:  У Фастові планують встановити станцію підзарядки для електромобілів

Наразі ж, зважаючи на загрозу гідрологічної посухи, Держводагентство повідомило, що змушене встановити режими роботи водосховищ з урахуванням обмежень об’ємів води, що пропускаються через турбіни Кременчуцької ГЕС.

«Узгоджені на травень режими роботи дніпровських водосховищ дозволять накопичувати основні водосховища дніпровського каскаду, але, за інформацією ПрАТ «Укргідроенерго», призведуть до зменшення у травні планового виробітку електроенергії підприємством на 25%», – йдеться у повідомлені.

Про те, що в Україні гідрометеорологічні умови можуть спричинити обмеження прав водокористувачів, у тому числі і скиди води через греблі гідроенектростанцій, стало відомо ще в березні. Тоді ж стало відомо, що через невелику кількість опадів на більшості річок України спостерігається низька водність.

Тепер ж у відомстві не виключають, що у разі подальшого ускладнення гідрологічної ситуації існує ймовірність ще більших обмежень умов водокористування.

«За результатами онлайн-заходу Міжвідомчою комісією узгоджені режими роботи дніпровських водосховищ, які дозволять здійснювати наповнення основних водосховищ Дніпровського каскаду, для гарантованого забезпечення водокористувачів, особливо аграріїв та підприємств, що здійснюють подачу води для питних потреб населення, протягом періоду літньо-осінньої межені», – підкреслили в Держводагентстві.

Читайте ще:  На Бородянщині оголошено карантин через спалах африканської чуми

До речі, за даними агентства водних ресурсів, усього у 2019 році із природних водних об’єктів забрано 11,1 куб. км води. Зазначимо, що найбільшим користувачем прісної води традиційно залишається аграрний сектор. Українська промисловість на другому місці за об’ємами використання води, третє місце посідає комунальне господарство. Але важливо інше: кількість води, яка щороку використовується в Україні, практично не змінюється.

«На основі цифр водного кадастру останніх двох років можна констатувати, що водокористування в Україні істотно не змінюється та тримається практично на одному рівні. Про що це говорить? Що в Україні ще, на жаль, не сформована культура ощадливого водокористування», – зазначають в Держводагентстві.

За даними ООН, сьогодні кожен десятий житель планети не має доступу до чистої питної води. Також сумна статистика говорить про те, що до 2050 року третина всіх доступних джерел прісної води буде забруднена відходами. Як би дивно це не було, але у світовому рейтингу за кількістю питної води на душу населення Україна знаходиться десь між африканськими країнами Чадом і Суданом, наприкінці минулого року наша країна була на 125 місці зі 180 країн. Хто б міг подумати, що питання «питної води» колись буде стосуватися й України, яка наділена вражаючими природними ресурсами? Та, не дивлячись на все, ми самі знищуємо те, що маємо. Адже це питання не лише до великих корпорацій, а й до кожного громадянина країни. Несанкціоноване буріння свердловин для видобування води мало не в кожному дворі також призводить до знищення підземних водних горизонтів. Кардинально змінити ситуацію можна лише разом, і почати варто з себе.

 

 
Останні новини