Ринок нерухомості: чому завмерли будівельні майданчики і коли впадуть ціни

Ринок нерухомості: чому завмерли будівельні майданчики і коли впадуть ціни

Ринок нерухомості: чому завмерли будівельні майданчики і коли впадуть ціни

   Експерти радять українцям почекати з покупкою житла до осені

 За час карантину попит на житло в Україні істотно знизився, а ціни при цьому залишилися невтішними. Будівельні майданчики в країні завмерли. За перший квартал 2018 року в експлуатацію в Україні здали понад 1,5 млн кв. м житла, в 2019-му – вже 2,5 млн кв. м, а в 2020-му показник впав на 5%, до 2,3 млн кв. м.

Ірина Бунчак з донькою та онукою вже сьомий рік не повертаються додому – їх квартира залишилася в Луганську. Живуть вони зараз в Києві та ділять невелику "двушку" з сторонніми людьми. Їх власна київська квартира знаходиться на одній з 26 кинутих будівельних майданчиків "Укрбуду". Бунчак вклали в цю нерухомість 30 тисяч доларів – все, що у них було.

>

"Рівно на своє 50-річчя я отримала квиток і контракт. Я полетіла в Оман працювати масажистом і два роки там відпрацювала. Заробила грошей. І вклала в" Укрбуд ". Звичайно, трохи – в однокімнатну квартиру. Але 42 квадратних метра. Мало, звичайно, для нас трьох. Але хоча б скільки", – розповідає Ірина.

Ошукані інвестори "Укрбуду", до слова, нещодавно влаштували автомобільний протест. 13 тисяч сімей заплатили за квартири, але у них немає інформації, коли ж житло добудують. Максим Геращенко віддав за новобудову понад мільйон гривень. Ще взимку об'єкти "Укрбуду" погодився добудувати "Київміськбуд", але план застопорився через юридичні зволікання. Тому підприємець з дружиною і донькою все ще живе на 30 квадратних метрах.


"Ми взагалі планували другу дитину і хотіли вкластися в квартиру. Але в однокімнатній квартирі розмножуватися проблематично. Тому що і так спимо на одному ліжку втрьох", – розповідає чоловік.

Але, як кажуть експерти, довіра до ринку нерухомості підірвав не скандал з "Укрбуд" – продажу обвалила епідемія коронавірусу. Ті, хто планував покупку нового житла в березні, сьогодні потроху повертаються до оголошень. Але попит все ще млявий – потенційних покупців не влаштовує ціна.

"Чого не сталося? Не стався обвал, якого чекали всі, кажучи, що в травні ціни впадуть. Не склалося. Чи не втілилася рожева мрія багатьох інвесторів, що зараз, мовляв, ціни на квартири впадуть в два рази, і ми їх швиденько скупимо" , – говорить керівник Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал.

А глава агентства нерухомості Артур Пилипчук вважає, що за вторинне житло з продавцями можна буде поторгуватися вже влітку. Втім, знижки будуть невеликими, каже фахівець.

"З самого початку після скасування карантину, думаю, буде сплеск активності. Коли пройде ця коротка фаза, буде затишшя на ринку нерухомості. І я думаю, що навіть воно призведе до деякого зниження цін. Думаю, відсотків, можливо, на десять, і так протримається десь до осені", – прогнозує Пилипчук.

Того, що буде восени, не прогнозує ніхто. Навіть осінній курс долара – інтрига. Банкір Руслан Співак зазначає: ознак, щоб українці кинулися скуповувати квартири, поки не спостерігається. Депозити з банків забирають тільки ті, хто "проїв" всі інші заощадження, а дійсно великі суми все ще лежать на рахунках. Зокрема, й валютні, які знімати і обмінювати на гривню влітку немає сенсу.

"Якщо говорити про літо, то мій прогноз, що це деяка ревальвація [гривні] – в район 26 грн/дол. Приблизно. І стабілізація до осені. А потім повернення в район 27-27,5 грн/дол. У разі негативного сценарію це може бути досить різке підвищення, але навряд чи на початку осені. Швидше до кінця року", – прогнозує Співак.

Якщо вторинний ринок ледь ворушиться, то з новобудовами ще складніше. Одне з агентств оприлюднило динаміку цін в Київській області в квітні. Житло в Бучі та Борисполі, наприклад, подешевшало майже на 2%. Зате в Обухові ціни підскочили аж на 17%.

"Ціни на первинному ринку не зменшаться, тому що на вторинному ринку людина не має обмежень, куди знижувати. А на первинному ринку є таке поняття, як собівартість", – пояснює Пилипчук.

Банки, до слова, перестали кредитувати новобудови. Інвестори, які платять ще на стадії котловану, притримують гроші. Будівельники – без копійки. Працюючі баштові крани сьогодні швидше виняток, ніж правило. Карантин став лише каталізатором старої хвороби, кажуть фахівці. Якщо почекати до осені, то можна буде побачити, хто із забудовників вижив, і купити житло без ризику. Але песимісти пророкують ринку нерухомості ефект доміно.

"Держава нічого не зробила для виробників будівельних матеріалів, ніяких преференцій, ніяких пільгових кредитів для цієї галузі. У червні вже можуть не будувати багато. Ми взагалі можемо побачити "пандемію новобудов". І "Укрбуд"- це буде "дитяче лопотання", – прогнозує Топал.

А покупці житла вже і так давно забули про позики. І навіть іпотека зараз не врятувала б – заощадження тануть, як морозиво в липні, нарікає Максим Геращенко. З нього, наприклад, стягують орендну плату навіть за закриту торгову палатку.

"Виставляє рахунок по 5 тисяч гривень на місяць, навіть якщо ми сидимо на карантині. Плюс я ще знімаю офіс, за який потрібно постійно платити. А так як я на карантині, це проблематично. І ще мама пенсіонерка, у якої пенсія 2 тисячі гривень", – нарікає підприємець.

Нагадаємо, раніше в МВС вже запропонували радикально вирішити проблему з недобудовамив Україні. Заступник міністра Антон Геращенко впевнений: нашій країні допоможе тільки глобальна зміна законодавства. Таке, щоб забудовник під загрозою довічного ув'язнення намагався здати розпочате житло за всяку ціну.

 

Останні новини