Розміри штрафів, соцвиплат і посадових окладів мають визначати по-новому

Розміри штрафів, соцвиплат і посадових окладів мають визначати по-новому

Розміри штрафів, соцвиплат і посадових окладів мають визначати по-новому

 У владі не полишають ідею відв'язати показник прожиткового мінімуму від розмірів соціальних стандартів, штрафів та оплати праці в бюджетній сфері.

20.05.2020 р. в Раді зареєстрували законопроект № 3515, за яким пропонують:

>

- впровадити нову методологію розрахунку прожиткового мінімуму;

- врегулювати питання стосовно плати за адміністративні послуги, штрафи та грошові стягнення за адміністративні, кримінальні та інші порушення, які на сьогодні встановлюють від розміру неоподаткованого мінімуму та прожиткового мінімуму.

За варіантом нардепів прожитковий мінімум має встановлюватись у відсотковому співвідношенні до середньомісячної зарплати в Україні за рік, що передує року формування Держбюджету України на наступний рік, з урахуванням прогнозного рівня інфляції поточного року. Відсоткове співвідношення розміру прожиткового мінімуму до середньомісячної зарплати має збільшуватися на 1% щорічно із 2021 року, коли воно складатиме 40%, і до 2031 року, коли становитиме вже 50%. Якщо фактичний розмір прожиткового мінімуму протягом трьох місяців перевищить більше, ніж на 10% розмір затвердженого прожиткового мінімуму, КМУ на основі моніторингу виконання Держбюджету України буде розглядати питання щодо підвищення розміру прожиткового мінімуму.


Мінімальний оклад (тарифна ставка) або інша мінімальна базова величина в системах оплати праці працівників підприємств, установ та організацій складатиме не менше за 50% мінімальної зарплати.

Для адмінштрафів застосують штрафну ставку, яка становитиме 2% розрахункової одиниці, встановленої законом про Держбюджет України на відповідний рік.

Раніше Уряд на засіданні 11.12.2019 р. вже схвалив законопроект, який передбачає відв'язку частини виплат від розміру прожиткового мінімуму. Але до його ухвалення справа так і не дійшла.

Водночас із 1 липня 2020 року зросте розмір прожиткового мінімуму.

 

Останні новини