Мінсоцполітики перегляне категорії пільговиків

Мінсоцполітики перегляне категорії пільговиків

Мінсоцполітики перегляне категорії пільговиків

 Мінсоцполітики готове переглянути ряд програм і додати нові напрямки, але перш консультується з провідними соціологами про найефективніші заходи подолання бідності в Україні. Про це розповіла Міністр соціальної політики Марина Лазебна.

>

" Перш за все треба визначити, хто більше потрапляє в зону ризику і бідності. Напередодні, я спілкувалася на цю тему з директором Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Н.В.Птухи НАН України Еллою Лібановою, в тому числі за її прогнозом щодо бідності. Вона сказала, що найнижчий показник бідності в Україні був у 2008 році, тоді це було 19,9%, і якби не коронавірусна криза, то ми мали б непогані шанси досягти цього показника в найближчі три роки. На початок року, без пандемії, інститут прогнозував близько 30%. Вже зараз вони уточнили і за прогнозом виходить, що критерій бідності в Україні – прогнозується 45%", – пояснила Лазебна в інтерв'ю "Лівому берегу".

Вона запевнила, що влада зробить все, щоб цей показник залишився лише прогнозним

"Можливо, сьогодні настав час переглянути систему соціального забезпечення. Можливо, якісь пільги, допомоги вже не ефективні. Нам потрібно налагодити системну основу фінансування тих соціальних заходів, які є ефективними, і які допомагають людині вийти з бідності", – пояснює Лазебна.

Щоправда, міністр не може спрогнозувати, скільки часу знадобиться на оновлення програм допомоги, оскільки ситуація залежить від багатьох факторів.


"Сьогодні працює система державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім'ям. Ми її максимально розширили. Але, можливо, потрібно буде робити додаткові адресні програми соціальної підтримки для окремих категорій з груп ризику. Наприклад, там, де безробітні батьки, на утриманні мають двох-трьох малолітніх дітей", – уточнює Лазебна.

Однак вона зазначає, що важливим є не лише соціальний захист, а й підтримка системи зайнятості – як швидко знайти роботу для безробітного батька чи матері.

"Це буде питання №1. Тому потрібно розігрівати економіку і стимулювати створення робочих місць", – вважає міністр.

Під час карантину тільки половина компаній змогла перевести понад 75% працівників на віддалену роботу. 4% компаній пояснили, що їхня специфіка не передбачає такого формату роботи. 50% роботодавців зізналися, що довелося зменшити заробітні плати персоналу. Ще 35% не виключають, що це доведеться зробити найближчим часом, свідчать результати дослідження KPMG в Україні.

 

Останні новини