Комунальні платежі готують до зростання

Комунальні платежі готують до зростання

Комунальні платежі готують до зростання

 Незважаючи на зниження тарифів на газ, інші послуги можуть подорожчати вже цього року

Через кризу в усьому світі дешевшають енергоносії. Нафта коштує дешевше, ніж 40 доларів за барель, газ на європейських хабах коштує від 40 до 70 доларів за тисячу кубометрів. А в Україні планують знову підвищувати тарифи на комуналку. Чому так відбувається?

>

Електрики багато, а тариф хочуть підвищити

Уже кілька тижнів, як з’явилася інформація про те, що Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища планує збільшити ціну за перші 100 кВт/год з 0,9 до 1,68 грн від 1 жовтня 2020 року. Про це йдеться у презентації меморандуму про скорочення «зеленого» тарифу. На одному зі слайдів йдеться про скасування пільгової ціни населенню за перші 100 кВт. За задумом, це має заощадити 3,1 млрд грн. Сумарний ефект від такого скасування за календарний рік повинен скласти 11,6 млрд гривень.

Нагадаємо читачам «Погляду», що зараз перші 100 кВт/год оплачуємо за ціною 0,9 грн за 1 кВт/год, а понад сотню – вже по 1,68 грн за 1 кВт/год. Тобто якщо ви витрачаєте на місяць понад 100 кВт/год електроенергії, то ухвалення такого рішення змусить вас викласти на 78 грн більше. Правда, раніше прем’єр Денис Шмигаль обіцяв, що Кабінет Міністрів не планує цього року підвищувати тариф на електричну енергію для населення. Також кажуть, що презентацію вже бачив Володимир Зеленський, але затвердити її відмовився.


Для багатих – окремі тарифи

Ще одне нововведення, яке час від часу намагаються проштовхнути нардепи і чиновники – це більші тарифи для тих, хто споживає багато електрики. Наприкінці року, що минув, Міністерство енергетики та захисту навколишнього середовища розробило законопроєкт, в якому дефіцит коштів на оплату інвесторам за «зеленим» тарифом пропонували покрити в тому числі за рахунок підвищення тарифу на електроенергію для населення, яке споживає понад 500 кВт/год на місяць. А тариф для великих побутових споживачів пропонували підвищити до рівня промислових споживачів другого класу напруги. Тоді він становив 2,88 грн за 1 кВт/год. Можна припустити, що в уряді знову повернуться до цієї ідеї. За різними оцінками, споживачів, які накручують на місяць понад 500 кВт/год, не так вже й багато – до 5% від всіх домогосподарств. І постраждати від цього нововведення можуть ті, хто використовує електрику для обігріву квартир та нагріву води. Як приміром - у Чернівцях, де використовують електробойлери для підігріву води.

Водоканали знову просять більше грошей

Останнім часом багато водоканалів виступили з ініціативою про підвищення тарифів на холодну воду. Час обрано вдалий – споживачі перестали платити за опалення, і суми у платіжках дещо зменшилися. Саме пора підвищити ціни на свої послуги. Щороку до 1 червня всі водоканали, яких у країні 44, подають до Національної комісії з державного регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКУ) свої розрахунки за тарифом на наступний рік. У них включають інфляцію, прогнози можливого подорожчання електроенергії, витрати на проведення аварійно-ремонтних робіт, зміну цін на реагенти, необхідні для знезараження води, інвестиції тощо.

Існує багато факторів, які можуть вплинути на вартість палива у другому півріччі: від погоди в Європі і ділової активності до курсу гривні в Україні

Таким чином водоканали хочуть підвищення тарифів від 10% до 20%. Комунальники, як зазвичай скаржаться на те, що чинний тариф не покриває їхніх витрати. Правда, для того щоб затвердити нову вартість побутових послуг, потрібно, щоб тарифи схвалило профільне відомство - НКРЕКУ. Зазвичай на перевірку заявок від водоканалів йде до трьох місяців. І якщо їхні апетити задовольнять, то тариф виросте від 1 січня наступного року.

Газ і тепло стали дешевшими

У травні ціни на газ в Європі впали нижче за вартість його видобутку в Росії. Наприкінці минулого тижня спотова ціна (ціна з поставкою на завтра) газу на європейському ринку - 34-55 доларів за тисячу кубів. При цьому рентабельна ціна для російських видобувачів становить близько 100 доларів. Як підрахували експерти, у Росії газ стільки коштує тільки в одному регіоні - в головній газодобувної провінції Ямало-Ненецькому автономному окрузі, де регульована ціна для промисловості становить 36,8 долара за тисячу кубів. Це фактично ціна «на свердловині».

Такі ціни обумовлені кризою й аномально теплою зимою в Європі. При цьому багато трейдерів наростили запаси ще торік в очікуванні газової війни між Росією і Україною. У цій ситуації знижується ціна на газ і в нашій країні. НАК «Нафтогаз України» знизив ціну на газ для населення, виробників тепла для населення та інших споживачів, яким газ поставляють на умовах ПСО. Ціна газу в травні 2020 року становитиме 2,3 грн за кубометр (без урахування ПДВ, націнки газових постачальників і витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами). Як повідомляють у компанії, порівняно з квітнем ціна на газ для населення у травні знизилася на 21,4%, а порівняно з аналогічним періодом 2019 року падіння вартості газу досягло 62%. «Світова економічна криза викликала рекордне падіння цін на всі види енергоносіїв, у тому числі – на природний газ. За даними аналітиків «Нафтогазу», у травні ціна газу в Європі сягала історичного мінімуму за останні 10 років», - йдеться у повідомленні.

Правда, на газ по 2,3 грн за кубометр розраховувати не варто. По-перше, «Нафтогаз» вказує ціну без ПДВ. Якщо до озвученої ціни додати 20%, то ціна зросте до 2,76 грн за кубометр. Але і це не все. У ціні газу для населення «зашито» ще кілька обов’язкових платежів. Наприклад, туди входить націнка оператора ГТС за прокачування газу по магістральних газопроводах. Зараз вона становить близько 15 копійок на кубометр. Додаємо цю складову і отримуємо наш газ вже по 2,91 грн за кубометр. І нарешті, у тарифі є також частка місцевої газопостачальної компанії, яка становить 2,5% від ціни газу, яку оголосив «Нафтогаз». Множимо 0,025 х 2,91 і отримуємо близько 8 копійок. Додаємо до ціни палива і виходить близько 2,99-3,00 грн за кубометр. Приблизно така цифра буде у вашій платіжці за газ. Окрім цього, доведеться окремо заплатити за доставку газу. Нагадаємо, що цей тариф різниться залежно від регіону.

Ближче до осені газ буде дорожчати, до яких рівнів – сьогодні не може сказати ніхто. Експерти кажуть, що є дуже багато факторів, які можуть вплинути на вартість палива у другому півріччі: від погоди в Європі і ділової активності до курсу гривні в Україні. Чимало з них сходяться на думці, що зараз ціни – на дні. Продавати газ собі у збиток довго не будуть. Хоча може повторитися і ситуація з нафтою, коли один день за неї навіть доплачували. Потім ціна знову пішла вгору. Щось подібне може статися і з газом.

Що стосується тепла, то, як і раніше, застосовуватимуть механізм, згідно з яким щомісячно вводили понижуючий коефіцієнт до тарифу на тепло. Щоправда, чекати зниження на 50% при аналогічному падінні ціни на газ не доводиться. Торік при зниженні тарифів на газ майже вдвічі знижки від базового тарифу 2018 року становили приблизно від 20 до 30%. І якщо газ буде і далі дешевим, то тариф на тепло може знизитися ще трохи, проте рівень його зниження буде істотно менший, ніж падіння цін на блакитне паливо.

 

Останні новини