Ріелтори б'ють на сполох через новий закон про нерухомість

Ріелтори б'ють на сполох через новий закон про нерухомість

Ріелтори б'ють на сполох через новий закон про нерухомість

Якщо парламент ухвалить законопроект № 3618, співпраця з ріелторами або брокерами буде обов’язковою. А за відмову доведеться заплатити 47,2 тис. гривень штрафу. Недобросовісних ріелторів теж планують карати гривнею, але набагато скромніше. Що ж пропонують нардепи під виглядом “Закону про ріелторів”.

>

Щогодини в Україні здійснюється 80 операцій з нерухомістю – купівля, продаж, обмін чи дарування. У річному вимірі це понад 700 тисяч угод. Якась частина з них відбувається за участю ріелторів. Але в Україні досі жоден закон не регулює навіть поняття “ріелтор”, хоча експерти з нерухомості розробляли відповідний законопроект.

“Закінчили ми його в грудні. Він на сьогоднішній день висить на сайті Фонду держмайна. Далі він нікуди не пішов. Як нам пояснювали, що це дуже тривалий процес”, – розповідає Олена Маленкова, член Асоціації ріелторів України.

Однак законодавці просувають свій законопроект “Про ріелторську діяльність”. І тут процес йде швидко. На початку червня документ подали в Раду, а вже 1 липня прийняли за основу.

Наміри у законодавців, здавалося б, шляхетні:

“Убезпечити потенційних орендарів або власників від того, що вони орендують або придбають ризикові об’єкти, назвемо їх так. Друге – це забезпечити виведення в правове поле з метою наповнення бюджету за рахунок сплати ріелторами та іншими посередниками податків за участь в цих операція”, – розповідає нардеп Дмитро Наталуха.


Однак експертне середовище в шоці від можливих наслідків прийняття такого закону.

“Цей законопроект треба було б назвати не “про ріелторську діяльність”, а “про ріелторську монополію”, – сказав глава аналітичного центру ГО “Інститут законодавчих ідей” Тетяна Хутір і зазначає, що документ порушує конституційні норми.

“Закон створили без нас, громадські організації, у найбільших галузевих організацій ніхто не запитав”, – додає Маленкова.

Що ж пропонують в новому законі? Для початку розберемося, хто такий “ріелтор”. Документ називає таку людину “брокером з нерухомості”, йому більше 18 років, у нього повна загальна середня освіта. Також він повинен мати свідоцтво брокера. Тобто ріелторські послуги зможуть надавати тільки суб’єкти з ліцензією.

“Сертифікація передбачає надання більш професійних послуг. Питання: людина, якій є 18 років і яка здобула середню освіту, чи достатньо вона кваліфікована, щоб надавати послуги, як передбачається цим законом?” – сумнівається старший юрист юридичної компанії Сергій Регелюк.

Для регулювання ринку законопроектом передбачено створення Національної федерації фахівців в сфері ріелторської діяльності. І це буде не державний орган. Більше того, цю організацію ще навіть не створено, але вона, згідно з документом, має шалені повноваженням.

“Саме ця громадська організація встановлює і обов’язки ріелторів, і допуск їх на цей ринок, вона проводить і кваліфікацію, і сертифікацію, і обов’язкове підвищення кваліфікації ріелторів – все це проводить саме вона. Це яскравий класичний приклад корупціогенного фактора: певному суб’єкту надаються фактично необмежені повноваження, і вони є нечіткими”, – каже Тетяна Хутір.

Ця ж федерація буде збирати і скарги на ріелторів від клієнтів.

“При цьому поскаржитися можна анонімно, щоб брокер про це навіть не довідався. І тоді при цій же федерації засідає третейський суд, який вирішує твою долю. Ти можеш навіть і не знати, де, що і як. У мене враження, що ми повернулися в 37-й рік, де анонімки, доноси”, – дивується Маленкова.

А що з самими ріелторськими послугами? Стаття 34 законопроекту передбачає, що “суб’єкт ріелторської діяльності, інша уповноважена відповідно до закону особа збирає відомості про об’єкт нерухомості і вносить їх в єдину інформаційну базу даних”. І вносити дані має право тільки брокер. Про власника нерухомості тут ні слова. Незрозуміло, чи обов’язковий ріелтор для будь-якої операції? У одного з ініціаторів законопроекту та голови комітету з питань економічного розвитку Дмитра Наталухи – своє трактування.

“Там написано, що будь-яка особа, уповноважена відповідно до закону. Закону не цього, закону в цілому, законодавства. Я маю право зробити це самостійно без залучення будь-яких посередників. Якби було б інакше, ми б порушили Конституцію. Ця ідея в законі не закладена. На жаль, це спекуляція”, – запевняє нардеп.

Однак, в нотаріальній палаті дають іншу однозначну оцінку.

“Вимога закону про те, щоб в будь-якій операції брав участь ріелтор, вже є обмеженням конституційного права власності. Тому ми бачимо, що цей проект дещо неконституційний”, – говорить віце-президент нотаріальної палати України Олена Кирилюк.

Угода між друзями або членами сім’ї зазвичай не вимагає участі ріелтора. Але цей проект не містить винятків. Крім того, без ріелтора навіть не можна розмістити оголошення про продаж або здачу в оренду нерухомості.

“У вас будуть шалені штрафи. Близько 44 тисяч гривень”, – попереджає Маленкова.

“Власник нерухомості фактично позбавляється права самостійно розпоряджатися своїм майном. Він повинен обов’язково залучати посередника – ріелтора”, – додає Хутір.

Навіть оренда цієї нерухомості повинна відбуватися за участю ріелтора. Експерти кажуть, що це свідчить про обмеження прав власника та фактично суперечить Конституції.

Довідка:
  • Парламентарям пропонують вивести ринок ріелторських послуг з тіні. Про це йдеться в проекті № 3618 від 09.06.2020 закону про ріелторську діяльність в Україні.

 

Останні новини