Оренду житла хочуть змінити, а рієлторів - вивести з «тіні»

Оренду житла хочуть змінити, а рієлторів - вивести з «тіні»

Оренду житла хочуть змінити, а рієлторів - вивести з «тіні»

Верховна Рада готується зробити чергову спробу упорядкувати ринок оренди житла, вивівши його з тіні і змусивши платити податки.

До Верховної Ради був поданий законопроєкт “Про рієлторську діяльність” (№3618), який пропонує, зокрема, заборонити оренду квартир без рієлторів, пише сайт “Сьогодні”. А слідом за цим у Верховній Раді було зареєстровано кілька законопроєктів, що стосуються оподаткування доходів від оренди нерухомості.

>

Законопроєкт №3928, який називається “Про внесення змін до ст. 170 Податкового кодексу України”, пропонує знизити податкове навантаження на орендодавців вдвічі – до 9%. “Ухвалення цього законопроєкту дозволить забезпечити виведення з тіні значну кількість орендних операцій фізичних осіб, що внаслідок призведе до збільшення сплати податків до бюджетів усіх рівнів, зростання економіки і збільшення витрат на соціальну сферу в умовах фінансово-економічної кризи, викликаного пандемією COVID-19”, – написано в пояснювальній записці до законопроєкту.

Водночас альтернативний законопроєкт №3928-1, який називається зрозуміліше – “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів від здачі в оренду нерухомого майна”, – пропонує знизити ставку податку для орендодавців до 5%, а на період карантину – до 2,5%. Свою пропозицію автори законопроєкту аргументують практикою оподаткування оренди нерухомості за кордоном.


Експерти вважають, що зниження ставки податку саме по собі не призведе до істотної детінізації бізнесу, оскільки на ринку залишаються невирішеними низка інших серйозних проблем.

Однією з таких проблем вони називають вимогу до людей, що здають в оренду свої квартири, оформляти статус приватного підприємця.

“Далеко не кожен бачить сенс оформляти статус підприємця заради однієї угоди, не кажучи вже про бажання платити майже 20% від свого – найчастіше єдиного – доходу. Адже на сьогодні орендодавцю-фізичній особі, що здає в оренду власну квартиру, необхідно заплатити 18% прибуткового податку і 1,5% військового збору”, – говорить старший юрист Sayenko Kharenko Анастасія Бідах.

Ще однією проблемою експерти вважають відсутність обліку нерухомості, яка здається в оренду.

“Доходи від оренди нерухомості, як і будь-які інші легальні доходи, можуть і повинні обкладатися податком. Але при цьому слід вирішити низку питань, зокрема забезпечити ефективний моніторинг об’єктів нерухомості та їх фактичного використання. Зараз держава зовсім не завжди знає, що та чи інша квартира винаймається. Як і не має очевидних інструментів для відповідного контролю”, – говорить адвокат, керуючий партнер юрфірми “еПраво” Віталій Власюк.

 

Останні новини