У ВР готують новий законопроект щодо спрощення розмитнення «євроблях»

У ВР готують новий законопроект щодо спрощення розмитнення «євроблях»

У ВР готують новий законопроект щодо спрощення розмитнення «євроблях»

Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України. 21 січня Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики провів засідання у режимі відеоконференції.

>

Повідомляє Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України

Члени Комітету заслухали інформацію голови робочої групи – заступника голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександра Ковальчука щодо доопрацьованих редакцій законопроектів «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби», підготовлених на виконання рішення Комітету від 9 листопада 2020 р., прийнятого за результатами розгляду законопроектів № 3706, 2345, 2632, 3539, 3704, 3704-1, 3093, 2342.

Олександр Ковальчук зазначив, що проблемі розмитнення транспортних засобів, або так званих євроблях, вже більше 10 років. Тільки протягом 2020 року було подано вісім законопроектів, однак це питання досі не врегульоване остаточно. На його думку, необхідно зробити розмитнення «євроблях» простим і дешевим, ліквідувати схему маніпулювання із вартістю автомобіля шляхом відміни оцінки вартості транспортного засобу. Водночас, не можна допустити нанесення збитків державі.


З метою узгодження позицій і напрацювання рішення було проведено кілька засідань робочої групи і зустрічей з представниками Міністерства фінансів, Державної податкової служби, Митної служби України, Прикордонної служби України і Національної поліції.

За словами Олександра Ковальчука, напрацьовано два законопроекти, якими пропонуються зміни до Податкового і Митного кодексів. Вони передбачають єдиний підхід до розмитнення автомобілів без будь-яких пільг і винятків, стосуються всіх транспортних засобів, які в’їхали на територію України до кінця 2020 року з порушеннями митних правил, а також направлені на поповнення бюджету і полегшення роботи правоохоронних органів.

«У прикінцевих положеннях законопроекту ми пропонуємо кошти, отримані від розмитнення транспортних засобів, у повному обсязі направити на вакцинацію українців від коронавірусної інфекції, доплату медикам, придбання обладнання тощо», - сказав доповідач, додавши, що у проекті встановлено, що автомобілі мають бути розмитнені протягом 180 днів за ставкою оподаткування, яка не перевищує одну тисячу євро.

В обговоренні взяла участь заступник Міністра фінансів Світлана Воробей, яка висловила застереження стосовно поширення пропонованих норм, окрім легкових автомобілів, на автобуси та вантажні автомобілі, а також поширення пільг на більш тривалий період, чим передбачалося попередніми розрахунками. Вона також звернула увагу на ряд технічних зауважень, зокрема, вважає неприпустимою відміну оцінки вартості транспортних засобів і необхідним обмеження віку автомобілів, які ввозяться. Заступник Міністра запропонувала ввести ставки оподаткування на тому ж рівні, які діяли під час пільгового періоду.

Олександр Ковальчук наголосив, що законопроект комплексний і направлений на подолання корупції. Народний депутат закликав українців не вірити в те, що можна буде ще раз «розкачати» Верховну Раду на пільги, а сплачувати мито при ввезенні автомобілів, інакше доведеться сплачувати штрафи.

Водночас, за його словами, ближчим часом буде напрацьований законопроект, який передбачатиме поступове, протягом п'яти років, зниження вартості розмитнення транспортних засобів.

Комітет підтримав доопрацьовані редакції проектів законів «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України» і «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби» та доручив членам Комітету зареєструвати їх і внести на розгляд Верховної Ради.

Також Комітет рекомендував Верховній Раді включити дані проекти законів до порядку денного і за наслідками розгляду у першому читанні прийняти за основу.

Останні новини