Варфоломій закрив питання легітимності автокефалії ПЦУ

Варфоломій закрив питання легітимності автокефалії ПЦУ

Варфоломій закрив питання легітимності автокефалії ПЦУ

Він написав, що проводити збори православних Церков щодо ПЦУ немає сенсу.

Вселенський патріарх Варфоломій відмовив патріарху Антіохійському Івану Х, котрий вимагав всеправославного обговорення надання автокефалії Православній церкві України (ПЦУ).

>

Про це повідомляє Сerkvarium.

Івана Х, котрий очолює церкву в Сирії, вважають одним із найбільш залежних від Росії ієрархів».

Із аналогічним питанням до Константинополя зверталися й інші польська та чеська Церкви, які перебувають у сфері впливу Москви.

Варфоломій відповів на вимогу Івана письмово. Він написав, що проводити збори православних Церков щодо ПЦУ немає сенсу.

Також патріарх нагадав, що антіохійська, російська, болгарська і грузинська Церкви проігнорували Всеправославний собор на Криті 2016 року, тому вони не мають морального права вимагати всеправославних слухань.

«Ми Вас інформуємо, що після того, як чотири православних Церкви, з церковної і богословської точки зору без вагомої причини відмовилися бути присутніми у справі Вселенського Священного Собору, чому немає виправдань, і Ваша давня Церква була однією з них, Вселенський патріархат має серйозну підставу утриматися від таких зборів на загально православному рівні, які будуть марними, оскільки це призведе до згоди тільки в тому, що учасники будуть незгодні один із одним», — написав Варфоломій.


Він наголосив, що причиною надання томосу ПЦУ було прагнення об’єднати українських православних.

«Велика Свята Церква Христова, ґрунтуючись на любові та самопожертві, без свого інтересу або тиску, з однією метою єдності українського народу і припинення поділу та розколу серед мільйонів вірян, котрі перебували поза канонічною Церквою несправедливо, йдучи за церковною традицією і канонами, нагородила автокефалією церкву України», — заявив Вселенський патріарх.

Ідею обговорення статусу ПЦУ на всеправославному рівні Варфоломій вважає утопічною ще й тому, що такі збори передбачають участь представників самої української Церкви, яку з невідомих причин не визнають Москва, Варшава, Тбілісі, Белград і Дамаск.

Як повідомляв “Вголос”, Вселенський патріарх Варфоломій став почесним доктором Києво-Могилянської академії.

Також станом на перший день весни до лав ПЦУ приєдналися 402 парафіяльні храми та два кафедральні собори колишньої УПЦ МП.

 

Останні новини