Суд захистив громадян від колекторів: деталі

Суд захистив громадян від колекторів: деталі

Суд захистив громадян від колекторів: деталі

Банкірам та колекторам заборонили захоплювати житло боржників без спеціальної постанови суду.

Проникнення до житла допускається тільки за рішенням суду. Це передбачає стаття 30 Конституції України, йдеться у висновку Великої палати Верховного суду.

>

Зазвичай кредитори плутають поняття стягнення застави і проникнення на територію позичальника. Тому Верховний суд розмежував їх, передає ubr.ua.

"Тепер недостатньо мати постанову суду про стягнення об'єкта нерухомості по проблемному кредиту. Потрібно отримати ще додаткову постанову суду про проникнення в житло і усунення перешкоди в користуванні майном. Без неї банкіри і колектори порушують закон. Їх можна залучати до відповідальності за зловживання. Потерпілий позичальник має право на відшкодування моральної та матеріальної шкоди. Взагалі рішення суду повинна виконувати Державна виконавча служба", - говорить адвокат Ростислав Кравець.

Квартиру можуть забрати через комунальні борги. Але сума має перевищувати 20 мінімальних зарплат — понад 80 тис. грн. Якщо це єдине житло, перш за все забиратимуть інше майно боржника — земельну ділянку, автомобіль, побутову техніку. Зазвичай суди стають на бік боржника. Бо робити українців безхатченками не дозволяє Конституція. Тільки у виняткових ситуаціях позбавляють житла.


 

Останні новини