Зустрічайте. З Ізраїлю планують масово депортувати українців.

Зустрічайте. З Ізраїлю планують масово депортувати українців.

Зустрічайте. З Ізраїлю планують масово депортувати українців.
А таких, як виявилося, чимало – більше 15 тисяч чоловік, причому тільки в цьому році клопотання подала майже половина з них.

З Ізраїлю готуються масово висилати українців, які просять статус біженця, передає Ukr.Media. А таких, як виявилося, чимало – більше 15 тисяч чоловік, причому тільки в цьому році клопотання подала майже половина з них.

>

Причина депортації – влада країни офіційно визнала Україну безпечною країною, на території якої нема військових дій, а серед претендентів на статус біженця знайшли багато самозванців.

В основному це люди з мирних областей, які приїжджали в країну під виглядом біженців із зони АТО. Поки розглядали їх заяви, а на це йшли місяці, вони могли працювати без спеціальної робочої візи, отримати яку непросто.

В Ізраїлі їх приваблюють високі зарплати – по 2-3 тисячі доларів. Особливо добре платять на будівництвах – втричі більше, ніж у популярній серед мігрантів Польщі.

Зміни не стосуються Луганської та Донецької областей. Заявки на отримання притулку від вихідців із зони АTО розглядатимуть в індивідуальному порядку (хоча і це не гарантує отримання статусу в Ізраїлі).

Уявних же біженців тепер зможуть депортувати за пару тижнів. В ізраїльському МВС порахували, що заявок від українців і грузин вдвічі більше, ніж від біженців з африканських країн (Еритреї, Судану), в яких йде вiйна.


«Ми задіємо всі кошти, які є в нашому розпорядженні, щоб покласти край цьому явищу. Тисячі таких заявок, більшість з яких позбавлені будь-яких підстав, ускладнюють роботу системи і не дають нашим фахівцям займатися реальними зверненнями», – заявив глава МВС Ізраїлю Ар’є Дері, якого цитує прес-служба міграційного управління.

Згідно із законом, у разі відмови в статусі біженця людина зобов’язана покинути Ізраїль протягом семи днів. Якщо вона відмовляється це зробити добровільно, видається ордер на її арешт. І з в’язниці нелегала доставляють в аеропорт і відправляють на батьківщину.

Втім, можна ще потягнути час і оскаржити в суді рішення спеціальної комісії про відмову в статусі біженця. Але в підсумку все одно світить депортація, а судові витрати в Ізраїлі чималі.

Розплата за «антиізраїльську» резолюцію? З початку військових дій в Донбасі Ізраїль не наважувався визнати Україну безпечною країною. У тому, що все змінилося, на думку експертів, є політичне підґрунтя.

З грудня минулого року відносини України та Ізраїлю різко погіршилися – після того як наші дипломати схвалили «антиізраїльську» резолюцію Ради безпеки ООН. По ній Ізраїль вкотре назвали окупантом частини території Палестини і закликали зупинити будівництво на спірних землях. Єрусалим образився.

Ізраїльський прем’єр Беньямін Нетаньяху тут же скасував запланований візит українського глави уряду Володимира Гройсмана.

Під удар відразу потрапила угода по трудових мігрантах. Минулого літа країни ратифікували документ, за яким українці без бюрократичних зволікань могли б отримати роботу в певних сферах ізраїльської економіки.

За цією угодою Ізраїль виділяв українським «заробітчанам» з підтвердженою кваліфікацією 15 тисяч робочих місць у сфері будівництва і забезпечував їх зарплатою, медстраховкою і нормальними умовами праці. Тепер не ясно, коли угода запрацює.

Останні новини