Мін'юст: В Україні починається скорочення в'язниць

Мін'юст: В Україні починається скорочення в'язниць

Мін'юст: В Україні починається скорочення в'язниць

Зменшення числа тюремних установ дозволить знизити витрати бюджету на утримання виправної системи.

Скорочення числа діючих тюрем в Україні почнеться на поточному тижні. Про це заявив міністр юстиції Денис Малюська в інтерв'ю виданню Mind, опублікованому в середу, 27 травня.
  
За його словами, майже жодна в'язниця в країні не заповнена на 100%, тому є потенціал для їхнього закриття. "Перший етап запустимо на цьому тижні і оголосимо перелік з дев'яти в'язниць, де стартує процес заморожування: звільнення персоналу, вивезення засуджених в інші місця утримання", - сказав міністр.
 
Малюська уточнив, що скорочення числа в'язниць пов'язано з наміром зменшити витрати держбюджету на пенітенціарну систему.
 
"Ми не можемо дозволити утримання в'язниці, завантаженої на 30-40%. Але це не означає ліквідацію саме таких закладів. Може, вони не наповнювалися штучно - через певні лобі туди направляли менше засуджених, а умови там нормальні. Тоді ми ліквідуємо в'язницю навіть зі значним наповненням і переведемо засуджених в кращі умови", - сказав глава Мін'юсту.
 
За його словами, Мін'юст має намір переходити на установи виконання покарань з комбінованим режимом безпеки, що сприятиме подальшому їхньому скороченню.
 
"Це потрібно для економії коштів. У системі вкрай низька зарплата у працівників - 8 000 грн на міс. І надвисокі витрати на утримання установ. Так ми зменшимо витрати, а за рахунок звільнень піднімемо оплату іншим працівникам", - резюмував міністр.
 
Як повідомлялося раніше, в українських в'язницях зростає число заражень COVID-19. Найбільше випадків довелося на персонал Державної кримінально-виконавчої служби.
 
Останні новини