Україна в НАТО – це колосальна проблема для Росії: у Лаврова пояснили ситуацію

Україна в НАТО – це колосальна проблема для Росії: у Лаврова пояснили ситуацію

Україна в НАТО – це колосальна проблема для Росії: у Лаврова пояснили ситуацію

 Росіянам на кордоні з Україною доведеться вибудовувати оборонні ешелони.

Росія побоюється вступу України в НАТО, тому що це стане для Москви серйозною проблемою насамперед економічною – доведеться розгортати на російсько-українському кордоні потужні оборонні ешелони, а це величезні витрати. Про це розповів директор департаменту загальноєвропейського співробітництва МЗС РФ Андрій Келін.

>

За його словами, ні Україна, ні Грузія на сьогодні не відповідають вимогам членства в Альянсі як мінімум через територіальні суперечки і військові конфлікти. Водночас дипломат підкреслив, що союзники можуть і змінити свої принципи на догоду політичній доцільності західних країн.

"До цих принципів почали підходити дуже гнучко. Що буде, якщо Україна і Грузія вступлять в НАТО? Для нас це буде колосальна військова й економічна проблема. Росії доведеться вибудовувати оборонний пояс поблизу нашої третьої столиці – Сочі, що потребує витрат колосальних ресурсів, щоб запобігти можливим діям з боку ймовірного супротивника. У нас протяжність українського кордону колосальна – вона абсолютно не обладнана, і нам доведеться вибудовувати там оборонні ешелони... щодо України", – сказав Келін і додав, що витрати торкнуться й самої України.

 

Представник МЗС вважає, що, незважаючи на тривалі перспективи України членства в НАТО, Росія має бути готова в будь-який момент вжити заходів.


"Зараз ситуація не диктує, що це може статися найближчим часом, але якщо відносини будуть запущені і якщо наші західні, вже партнерами не назвеш, підуть шляхом нагнітання подальшої конфронтації – це може статися, і нам доведеться до цього дуже серйозно готуватися", – підкреслив російський дипломат.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявляв, що реакція на вступ України в НАТО буде "вкрай негативною". Він також вважає, що Альянс може працювати з Києвом і без прийняття України в НАТО.

Ще один неприємний момент може чекати Росію від України і в разі виходу США з договору про ракети середньої і малої дальності. Як розповів в коментарі сайту "Сегодня" військовий експерт Олег Стариков, Україна може виграти від ракетного конфлікту РФ і США. Українська оборонка в разі розірвання ДРСМД зможе виробляти ракети, які долетять до Москви.

 

Останні новини