У НАТО оцінили роль України в безпеці альянсу

У НАТО оцінили роль України в безпеці альянсу

У НАТО оцінили роль України в безпеці альянсу

Опубліковано щорічну доповідь генсека Північноатлантичного альянсу про діяльність НАТО, в якій згадуються Україна і Росія.

Північноатлантичний альянс в четвер, 14 березня, опублікував щорічну доповідь генсека НАТО, в якій говориться, що про роль України для безпеки альянсу.

>

 

"Суверенна, незалежна і стабільна Україна, твердо віддана правам людини і верховенства права, відіграє ключову роль для євроатлантичної безпеки", - йдеться в документі.

Зазначається, що НАТО готує проекти допомоги Україні з кібербезпеки і ліквідації радіоактивних відходів.

Альянс також допоможе Україні з безпечного складування боєприпасів "у відповідь на запит України після серії вибухів на військових складах". Як зазначено в документі, НАТО розробляє проекти допомоги, націлені на підвищення безпеки складування боєприпасів.

Крім того, НАТО знову підтверджує перспективу членства України в альянсі і констатує посилення політичної та практичної підтримки Києву. "У світлі устремлінь України стати членом НАТО, союзники також підтримують своє рішення, прийняте на Бухарестському і наступних самітах", - йдеться в документі.

Столтенберг також констатував, що "прихильність НАТО допомогти Україні в сфері реформування сектору безпеки і оборони" здійснюється також за допомогою Всеохоплюючого пакету допомоги, включаючи 10 трастових фондів.


 

У доповіді також зазначається про рекомендаційну допомогу представників НАТО в сфері закону про національну безпеку, реабілітацію поранених солдатів і підтримку українських медичних установ, як і продовження програми з перекваліфікації військових у відставці. З 2014 року НАТО також надає допомогу українським військовим впоратися з психологічними проблемами, викликаними конфліктом.

Окремий розділ присвячений відносинам з Росією, в якому констатується, що відносини альянсу з Москвою будуть залежати від змін в конструктивних діях Росії, які будуть демонструвати відповідність з міжнародним правом, міжнародними зобов'язаннями і відповідальністю.

"Військове керівництво НАТО підтримує канали військового зв'язку з російськими колегами, і альянс має намір зберігати ці канали відкритими і доступними, особливо в умовах кризи", - йдеться в документі.

Напередодні в НАТО заявили, що регіон Чорного моря в найближчі роки буде осередком напруженості через нарощування Росією військової присутності і подальшої мілітаризації анексованого Криму.

 

Останні новини