В НАТО закликали Росію повернути Крим Україні – заява

В НАТО закликали Росію повернути Крим Україні – заява

В НАТО закликали Росію повернути Крим Україні – заява
 Будь-які спроби узаконити або нормалізувати незаконну анексію Криму повинні бути припинені.

У зв'язку з п'ятиріччям незаконної анексії Криму Росією Північно-Атлантична Рада НАТО виступила з заявою, в якій закликала РФ повернути Крим Україні.

"П'ять років тому Росія застосувала силу проти України, щоб незаконно і незаконно анексувати Крим. Це порушення суверенітету і територіальної цілісності України є серйозним порушенням міжнародного права і серйозним викликом євроатлантичній безпеці. Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ми не визнаємо і не визнаємо. Ми закликаємо Росію повернути контроль над Кримом Україні", - йдеться в заяві, поширеній у понеділок в Брюсселі штаб-квартирою альянсу.

>

У зв'язку з цим союзники знову підтвердили повну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів і територіальних вод. "Крим це територія України", – підкреслили в Північно-Атлантичній Раді.

Союзники також висловили глибоку стурбованість у зв'язку з порушеннями прав людини, що здійснюються в незаконно анексованому Криму проти українців, кримських татар і представників інших місцевих громад.

"Ці порушення включають позасудові вбивства, викрадення, насильницькі зникнення, насильство, довільні затримання, арешти і тортури. Незважаючи на постанову Міжнародного Суду 2017 року, Меджліс, орган самоврядування кримських татар, зазнає переслідувань і заборонений на своїй батьківщині", - констатували в НАТО.


У зв'язку з цим союзники закликали РФ негайно покласти край всім порушенням і зловживанням в незаконно анексованому Криму, звільнити українських політв'язнів і заручників і надати міжнародним організаціям доступ до Криму.

"Будь-які спроби узаконити або нормалізувати незаконну анексію Криму повинні бути припинені, включаючи автоматичне введення російського громадянства, насильницьке переміщення населення, призов до армії РФ і незаконне проведення російських виборчих кампаній", - підкреслила Північно-Атлантична Рада НАТО.

Союзники також засудили "триваюче широкомасштабне нарощування військової потужності Росії в Криму" і висловили стурбованість у зв'язку із зусиллями РФ і заявленими планами "подальшого нарощування військової потужності в Чорноморському регіоні".

 

Останні новини