Російські правозахисники визнали українських моряків військовополоненими

Російські правозахисники визнали українських моряків військовополоненими

Російські правозахисники визнали українських моряків військовополоненими

Українські моряки діяли у відповідності до норм міжнародного права при спробі пройти Керченську протоку наприкінці 2018 року, коли стали жертвами агресії з боку кораблів РФ.

Українські судна заздалегідь повідомили про свій намір росіян, а конвенція ООН з морського права, ратифікована Росією, не дозволяє прибережним державам довільно забороняти мирний прохід через протоки іноземним судам. На цьому наголосили в російському правозахисному центрі "Меморіал".

>

Крім того, російсько-український договір про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки підтверджує свободу судноплавства для військових кораблів РФ і України в цих водах.

"Виходячи з цих норм, які є складовою частиною російського права, ми вважаємо, що українські судна і за вітчизняним законодавством не скоювали кримінально-караного незаконного переходу кордону. Ми згодні з експертами з міжнародного гуманітарного права в тому, що керченський інцидент є міжнародним військовим конфліктом, а затримані українські моряки – військовополоненими", - наголосили знавці права.

"Меморіал" дійшов висновку про те, що всі незаконно затримані українські моряки є політичними в'язнями.

Організація вимагає припинення їх кримінального переслідування і звільнення, а до того – утримання відповідно до положень Третьої Женевської конвенції про поводження з військовополоненими. "Визнання людей політв'язнями не означає ні згоди ПЦ "Меморіал" з їхніми поглядами і висловлюваннями, ні схвалення їх висловлювань або дій", - нагадали правозахисники.


У спільній заяві міністрів закордонних справ країн "Великої сімки" наголошується про те, що Росія порушила міжнародне право атакою на українські кораблі біля Керченської протоки. Міністри з США, Великої Британії, Канади, Франції, Італії, Німеччини та Японії закликали Кремль до стриманості, поваги до міжнародного права і уникненню подальшого загострення ситуації. "Ми закликаємо Росію звільнити заарештованих членів екіпажів і утримуватися від перешкоджання законному проходженню кораблів через Керченську протоку", - заявили представники G7.

Останні новини