Америка допоможе: від кого в США залежить питання надання Україні летальної зброї

Америка допоможе: від кого в США залежить питання надання Україні летальної зброї

Америка допоможе: від кого в США залежить питання надання Україні летальної зброї

Ухвалений комітетом Сенату законопроект, який серед іншого передбачає наданняУкраїні летальної зброї, ще повинен схвалити Дональд Трамп.

Напередодні першої зустрічі президентів США і Росії на полях саміту G20 в Гамбурзі, Сенат закликає Адміністрацію Трампа надати Україні летальну зброю. Про це йде мова в підтриманому комітетом з питань збройних справ законопроекті про асигнування на національну оборону на 2018 рік. Документ передбачає виділення Україні $ 500 млн для боротьби з проросійськими бойовиками, продовжує діючу заборону на пряме співробітництво Пентагону з російськими військовими, пропонує почати розробку нової програми наступальної ракетної зброї наземного базування і направити $ 4,6 млрд на зміцнення безпеки на східному фланзі Європи. Законопроект навіть передбачає вихід США з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, який ще в 1987 році підписували Михайло Горбачов і Рональд Рейган. За словами сенаторів, проект став відповіддю на втручання Росії в американські президентські вибори. Але не факт, що саме така його редакція буде схвалена Сенатом, прийнята Палатою представників і підписана Дональдом Трампом. Особливо в частині надання Україні летальної зброї, адже, як і раніше, останнє слово в цьому питанні за Адміністрацією президента США.
 
За останні півроку питання надання Україні летальної зброї у Вашингтоні піднімалося не раз. Уже мало хто пам'ятає, але перед призначенням на пост держсекретаря на слуханнях в Сенаті Рекс Тіллерсон заявив, що він би підтримав надання Україні летальної оборонної зброї. Відразу після інавгурації Дональда Трампа глава комітету з питань збройних сил Палати представників Мак Торнберри заявив, що поставки зброї Києву підтримують обидві палати Конгресу. >



">Український міністр закордонних справ Павло Клімкін поспішив відповісти, що "нам однозначно необхідно більше високотехнологічної оборонної зброї", додавши, що в Адміністрації Трампа є люди, які це підтримують.

Скандали з розслідуванням втручання Росії в президентські американські вибори, відставка радника президента США з питань нацбезпеки Майка Флінна, звільнення Трампом директора ФБР Джеймса Комі і інформація в ЗМІ про плани нової Адміністрації зблизитися з Москвою лише прискорили процес. До того ж, схваленню комітетом з питань збройних справах Сенату законопроекту про оборонний бюджет, який серед іншого передбачає надання Україні летального зброї, передували тривалі переговори української влади з американськими високопосадовцями.

Під час свого візиту до Вашингтона в середині червня спікер ВР Андрій Парубій говорив, що питання про надання Україні летальної зброї не знято з порядку денного. "З цього питання точаться дискусії. І якщо раніше було негативне рішення, то сьогодні питання залишається відкритим", – заявляв Парубій.

Тоді багато українських експертів назвали його слова фантастикою, адже всі знали негативну позицію минулого і інертність цієї американської Адміністрації – надання Україні летальної зброї може зірвати плани команди Трампа по зближенню з Москвою. Та й невідомо, як це позначиться на і так неспокійній ситуації на Донбасі. Але пізніше стало відомо, що це питання обговорювалося і під час візиту до Вашингтона української делегації на чолі з Петром Порошенком. Але домовитися, судячи зі слів українського президента, не вдалося.

"Щодо оборонних угод ми сьогодні фактично маємо узгоджений текст. Можу сказати, що найближчим часом, протягом двох-трьох місяців ми очікуємо візит Міністра оборони США в Україні та під час цього візиту ми сподіваємося, що угоди будуть підписані", – заявив Порошенко.

В інтерв'ю Reuters заступник гендиректора з зовнішньоекономічної діяльності"Укроборонпрому" Денис Гурак пояснив, що зараз ведеться підготовка двох рамкових угод,які будуть сприяти розвитку спільних досліджень і розробок у військовій сфері, і полегшатьдоступ України на американський оборонний ринок. Наприклад, прискорять процесзакупівлі Україною безпілотників і радарів і дадуть можливість виробляти частинуамериканського військового обладнання в Україні. Але про оборонну летальну зброю, за словами Гурака, мова не йде.

В такому випадку все залежить від законопроекту, затвердженого комітетом з питань збройних справ Сенату, і політичної волі Палати представників, ну і, звичайно ж – Адміністрації Дональда Трампа. Але в першу чергу Сенату, адже з самим законопроектом, як виявилося, не все так просто. Те, що схвалив комітет з питань збройних справ Сенату, за словами колишнього посла США в Україні Стівена Пайфера, що санкціонує законопроект (входить в загальний оборонний бюджет, який ще узгоджується – Авт.), який в підсумку повинен бути схвалений Сенатом, а потім – Палатою представниківБюджетні ж кошти на оборону, як зазначає дипломат, будуть розподілятися по законопроекту про асигнування (на національну оборону – Авт.), який розробляє інший комітет.

"Я припускаю, що верхній поріг витрат законопроекту в $ 700 млрд не пройде узгодження – він перевищує запит Адміністрації. Більш того, за правилами секвестру, які були затверджені Конгресом кілька років тому, оборонні витрати повинні залишатися приблизно такими ж, як дискреційні необоронні витрати. І буде важко побачити, як контрольований "республіканцями" Конгрес погодиться виділити $ 700 млрд на необоронні витрати", – сказав "Сегодня" Стівен Пайфер.

Колишній посол США в Україні Джон Гербст навпаки вважає, що шанси на проходження цього закону через Сенат і Палату представників з поправкою про постачання Україні летальної зброї досить високі. Але погоджується зі Стівеном Пайфером в тому, що останнє слово за Адміністрацією президента. "Звичайно, в Адміністрації на керівних посадах є прихильники такого рішення. Але нам доведеться почекати і тоді побачимо, чи буде рішення про відправку такого озброєння прийнято", – сказав "Сегодня" Джон Гербст.

А поки на Капітолійському пагорбі тривають політичні консультації, поява законопроекту, який в тому числі передбачає надання Україні летальної зброї, хороший сигнал напередодні першої зустрічі Дональда Трампа з Володимиром Путіним на полях G20 в Гамбуге 7-8 липня. "По-перше, це важливо, тому що від такого рішення утримувався попередній президент Обама. По-друге, це важливо, тому що такий жест Сенату, як і розширення санкцій проти Росії (Департаментом Держказначейства два тижні тому – Авт.) стався напередодні зустрічі Трампа і Путіна. Він дуже звужує коридор для укладення можливих угод у переговорах двох президентів. і по-третє, така позиція американського парламенту – сигнал для інших країн НАТО. Я маю на увазі широкий спектр військово-технічного співробітництва з Україною на двосторонній основі", – сказав "Сегодня" співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Михайло Пашков.

Останні новини