У Кремлі скрегочуть зубами: Чому Трамп таки дасть зброю Україні і чим це загрожує

У Кремлі скрегочуть зубами: Чому Трамп таки дасть зброю Україні і чим це загрожує

У Кремлі скрегочуть зубами: Чому Трамп таки дасть зброю Україні і чим це загрожує

 Обмежені поставки озброєнь Україні – зручний для чинної американської адміністрації спосіб як продовжити "санкційну війну", так і покращити своє внутрішньополітичне становище.

Інформація The Wall Street Journal стосовно розробленого у Пентагоні та Держдепі США плану надати Україні летальні озброєння на перший погляд виглядає черговим епізодом у безкінечному серіалі, на який перетворилась ця тема впродовж останніх трьох років, пише Роман Федюк для Депо, передають Патріоти України, і продовжує:

>

"Тим паче, що джерела американського видання в адміністрації США не приховували того факту, що президент країни Дональд Трамп із планом іще не знайомий – і, природно, жодної думки з цього приводу не має.

Втім, цього разу Україна близька як ніколи до отримання американських летальних озброєнь.

Причини цього полягають у специфіці моменту.

По-перше, чинній адміністрації США необхідно ефектно відповісти на масову висилку американських дипломатів з Росії. Надання Україні летальної зброї – один з найбільш очевидних і логічних варіантів такої відповіді.

На відміну від подальшого розширення санкцій, рішення про поставки зброї Україні не викличе нових проблем із країнами ЄС. Нафтогазовий бізнес яких, до слова, останню хвилю конгресових санкцій сприйняв без захвату – що знайшло відображення у негативній позиції очільника Єврокомісії Юнкера, урядів Франції та Німеччини.


Звичайно, традиційним противником постачання летальної зброї Україні є канцлер Німеччини Ангела Меркель. Але стосунки керівників США та Німеччини і без того достатньо зіпсовані, аби не надто значне (з їхньої точки зору, звичайно) питання поставок американських протитанкових та протиповітряних комплексів Україні могло щось сильно в тих стосунках змінити.

По-друге, рішення про поставки зброї може істотно зміцнити і внутрішньополітичне становище Дональда Трампа, помітно очистивши його імідж від підозр у русофільстві. Звинувачувати в "особливих стосунках з Кремлем" президента, який постачає зброю Україні, стане вельми непросто, і скандал довкола родичів Трампа і їх стосунків з російськими дипломатами і спецслужбами помітно стихне.

По-третє, пошуки рішення україно-російського конфлікту, пов'язані із зміною балансу військових сил, були, насправді, передвизначені самим кадровим складом американської адміністрації. Бо, по великому рахунку, Пентагон епохи президентства Трампа має, напевно, не менш помітний вплив на міжнародну політику Вашингтону, ніж сьогоднішній Держдеп. Це можна зрозуміти, навіть просто порівнявши постаті Джеймса Меттіса та Рекса Тіллерсона. І, зважаючи на той факт, що перший дотепер грав роль "двигуна" президентського рейтингу, а другий – створював проблеми (причина яких крилась не стільки в Держдепі, як у самому Трампі – але то вже справа інтимна) – то рішення, яке, за чутками, Маттіс рішуче підтримує, має істотні шанси бути схваленим чинним президентом США.

Але, радіючи можливим поставкам зброї, не слід випускати з виду іще один специфічний момент. Ймовірне рішення про поставки летальних озброєнь Україні може мати й істотні недоліки.

Суть яких полягатиме в тому, що подібні поставки Володимир Путін неминуче сприйме, як особистий виклик. Що, в свою чергу, знайде відображення у загостренні ситуації на лініях зіткнення. Російський президент спробує довести, що не залежно від наявності американських озброєнь, "градус" конфлікту визначає він. Не зважаючи на матеріальні та людські втрати.

Натомість для Вашингтону ймовірні поставки зброї можуть бути радше символічним кроком. Відповідно, їх масштаб може бути вельми лімітованим.

Таким чином, отримавши мало зброї, Україна може зіткнутись із серйозним загостренням на фронтах – до чого ЗСУ однозначно слід починати готуватись вже зараз. Щоб не тільки словом, але й ділом довести американським союзникам, що Україна, за належної підтримки, може бути потужним і надійним форпостом для стримування геополітичних амбіцій Володимира Путіна зокрема – і Росії загалом. В разі, якщо нашій армії вдасться продемонструвати, що за допомогою сучаснішої зброї Україна здатна підняти ціну російської агресії до неприйнятного навіть для російського президента рівня, поставки зброї стануть регулярними".

 

Останні новини