«Ніхто не забутий, ніхто не покараний»: Спливло чотири роки з часів перших вбивств на Майдані

«Ніхто не забутий, ніхто не покараний»: Спливло чотири роки з часів перших вбивств на Майдані

«Ніхто не забутий, ніхто не покараний»: Спливло чотири роки з часів перших вбивств на Майдані

Революція гідності в Україні запам'яталася всьому світу. На жаль, не лише небувалим духом єднання і боротьби народу за європейські цінності, але й кривавими подіями зими 2014-го: рівно чотири роки тому країною розлетілася страшна звістка про перших загиблих учасників Євромайдану, яких згодом назвуть Небесною сотнею.

>

Як розвивалися події у серці Києва наприкінці січня 2014-го

Мирна акція протесту на Майдані Незалежності, започаткована в листопаді 2013 року, переросла у протистояння між її учасниками та силовиками.

Найбільш активна його фаза спостерігалася починаючи з 19 січня, коли на традиційному недільному віче мітингувальники вирішили піти до Верховної Ради, однак на їхньому шляху на вул. Грушевського стали бійці спецпідрозділу "Беркут".

Вулиця Грушевського 19 січня 2014 року
З відкритих джерел
 
Євромайданівці заходилися перевертати автобуси, які використовувала міліція, кидати пляшки з бензином і бруківку в "беркутівців". Для задимлення вулиці підпалювали шини, а перекинуті автобуси почали горіти. У відповідь силовики застосовували сльозогінний газ і травматичну зброю, кидали світлошумові гранати, потім почали прицільно поливати людей із водомета.
Події у центрі Києва, січень 2014 року
З відкритих джерел
 
Бій, який тривав із різною активністю понад три доби, завершився 22 січня, коли силовики пішли у наступ і тимчасово відтіснили мітингувальників від Європейської площі.
 
Того ж дня було відкрито рахунок жертв протистояння.
 
Перші в лавах Небесної сотні
 
Першою жертвою Революції гідності став вірменин за походженням і українець за світоглядом — Сергій Нігоян. О шостій ранку 22 січня — під час так званого перемир'я між мітингувальниками та "Беркутом" — його життя обірвав постріл свинцевою картеччю.
Сергій Нігоян та Михайло Жизневський
З відкритих джерел
 
Через три години після цього загинув білорус Михайло Жизневський. Біля стадіону "Динамо" ім. Лобановського йому попали в серце. Хлопець не дожив 4 дні до свого 26-го дня народження.
Юрій Вербицький
З відкритих джерел

Третьою жертвою кривавого дня став львівський науковець Юрій Вербицький. Його з лікарні напередодні викрали так званні "тітушки", переодягнені в міліціонерів, а 22 січня тіло замученого патріота знайшли у лісі неподалік від Борисполя.


Роман Сеник
З відкритих джерел

За кілька днів від отриманого 22 січня вогнепального поранення легень у лікарні помер 45-річний львів’янин Роман Сеник. Лікарі кілька днів боролися за його життя, але не змогли врятувати.

Останні новини