У НАТО оцінили ймовірність повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У НАТО оцінили ймовірність повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У НАТО оцінили ймовірність повномасштабного вторгнення Росії в Україну.

У НАТО не вірять в можливість повномасштабної війни з боку Росії проти України, проте зацікавлені в сильній українській армії, здатній протистояти російській агресії.

Про це глава Військового комітету НАТО, генерал Петр Павел.

«Наша оцінка полягає в тому, що такий варіант буде дуже малоймовірним. Є навіть питання, чи отримає Росія вигоду від такого роду агресії. Ми маємо бути реалістами. З одного боку, Росія не підтримує політичне вирішення конфлікту. Певною мірою ми також можемо сперечатися про те, що це зручний політичний інструмент – мати заморожений конфлікт у Грузії, Придністров'ї та на Донбасі, щоб створити політичний тиск на НАТО і на окремі країни. Водночас Росія не готова зараз бути залученою у повноцінний конфлікт з більшою магнітудою», – пояснив Павел.

>

При цьому генерал зазначив, що це не означає, що «ми не повинні приділяти увагу ситуації».

«Ми маємо докласти усіх наших зусиль, щоб змусити Росію повернутися до поваги міжнародного права і норм, повернутися до стандартних норм поведінки серед інших країн, ґрунтуючись на праві і порядку, які існують на міжнародній арені. У цьому сенсі ми теж підтримуємо Україну в тому, щоб вона розвивала можливості, щоб стримати будь-яку агресію. Це те, до чого ми прагнемо – зробити українські Збройні сили такими, що заслуговують на довіру і здатними стримати будь-яку потенційну агресію», – деталізував голова ВК.

Крім того, він не вважає, що для ситуації на Донбасі можливе військове вирішення.


«Можливо, це буде дивно почути від військового офіцера, але я не вірю у військові вирішення проблем якого роду. Є тільки політичне рішення, яке може бути підтримано певними військовими інструментами, але це військові інструменти тільки у плані стримування, а не реальне використання військових інструментів, щоб вирішити ситуацію. Тому що використання військових інструментів завдасть більше страждань людям, які живуть на Донбасі і в сусідніх регіонах. Єдине вирішення – тільки через політичне врегулювання, і для цього мають бути, як мінімум, двоє – Росія і Україна. Усі інші можуть підтримувати процес», – обґрунтував голова ВК свою думку.

При цьому Павел констатував, що НАТО підтримує цей процес за допомогою «поліпшення здатності українських Збройних сил, створюючи достатнє і надійне стримування, щоб утримати Росію від подальшої агресії, і, водночас, створюючи ситуацію, в якій Росія зможе побачити українські сили досить сильними, які, якщо необхідно, захистять країну, а також допоможуть запобігти будь-якій подальшій ескалації конфлікту на Донбасі».

«Єдине рішення – через переговори і виконання Мінських домовленостей. Потенційно, удосконалення Мінських домовленостей, додавання порядку дій, чіткої відповідальності і графіка зможе створити умови для всіх сторін, щоб досягти цілей, одна за одною, і остаточно прийти до нормалізації ситуації на Донбасі», – додав він.

 

Останні новини