ЗСУ громили ворога і просунулися вперед: за тиждень у бойовиків великі втрати

ЗСУ громили ворога і просунулися вперед: за тиждень у бойовиків великі втрати

ЗСУ громили ворога і просунулися вперед: за тиждень у бойовиків великі втрати

Українські військові знищували і техніку противника і "опорники", але також зазнали чималих втрат.

На фронті противник серйозно взявся за справу. Регулярно застосовувалося важке озброєння – міномети, танки, артилерія. Через ворожі обстріли у ЗСУ загинули дев'ять бійців і 11 отримали поранення. Але українські військові змогли завдати серйозної шкоди ворогу – за тиждень підстрелили більше 50 бойовиків: 27 вбитих і 26 поранених, повідомляли в штабі операції Об'єднаних сил.

>

Ситуація на Донбасі

  • Понеділок, 25 червня. Російські окупаційні війська 24 рази прицільно били по наших позиціях, чотири з яких – з забороненого "Мінськом" озброєння. Міномети, кулемети, гранатомети і стрілецьку зброю – ось чим ворог атакував ЗСУ. В результаті один наш воїн був поранений. У бойовиків справи були гірші – два знищені і троє поранені. Також стало відомо, що в цей же день в дніпропетровському госпіталі помер 20-річний боєць ЗСУ, раніше поранений снайпером.
  • Вівторок, 26 червня. Активність ворога трохи зросла до 30 обстрілів за добу. Били навіть з артилерії. Увечері місцеві бойовики і російські військові на Донбасі активізували бойові дії із застосуванням переважно гранатометів, великокаліберних кулеметів і стрілецької зброї. На деяких ділянках противник вів вогонь з БМП і забороненої "Мінськом" зброї. Втрати ЗСУ – один загиблий і двоє поранених. У бойовиків троє знищених і п'ятеро поранених.
  • Середа, 27 червня. Ворог 32 рази атакував позиції української армії. Уже традиційно противник бив з артилерії, мінометів, БМП, великокаліберних кулеметів, гранатометів, і навіть протитанкових комплексів. Крім того, ворог цинічно обстріляв з мінометів місто Залізне – постраждали двоє цивільних. На таку нахабність українські бійці дали бойовикам "відповідь", що запам'ятовується, - 10 осіб знищені і сім поранених. У ЗСУ троє загиблих і стільки ж поранених.
  • Четвер, 28 червня. У День Конституції України бойовики активізувалися на фронті і вирішили "привітати" бійців ЗСУ зі святом. На цей раз ворог застосував навіть танки. Гаряче було в районі населеного пункту Південне, що на Горлівському напрямку. Там бойовики "працювали" і мінометами, і стрілецькою зброєю, і кулеметами, гранатометами. Також не соромився противник застосовувати артилерію. Незважаючи на важкі бої, ЗСУ дали дуже гідну відповідь ворогові – були знищені дев'ять бойовиків і вісім відправлені до лікарні. У ЗСУ загинули чотири бійці і двоє поранені.
  • П'ятниця, 29 червня. Ворог знову атакував по всій лінії фронту. Всього нараховано 34 обстріли, вісім з яких – із забороненого "Мінськом" озброєння. В результаті бойових дій поранення отримали двоє бійців ЗСУ. У бойовиків троє відправлені на той світ і двоє в лікарні.
  • Субота, 30 червня. Бойовики 26 разів атакували позиції української армії, при цьому застосовуючи і важке озброєння. Найважче довелося українським військовим на Маріупольському напрямку. На протитанковій міні підірвалося вороже БМП і був поранений один бойовик. У ЗСУ також поранений боєць.

Успіхи ЗСУ і нове просування


Координатор групи "Інформаційний спротив", народний депутат Дмитро Тимчук повідомив про звільнення від бойовиків ще одного населеного пункту. В кінці червня рота глибинної розвідки одного з підрозділів з резерву Об'єднаних сил провела вдалу операцію зі звільнення і взяття під контроль чергової важливої адміністративної одиниці – населеного пункту Золоте-4 (Партизанський Попаснянського району Луганської області).

1111

За його словами, операція пройшла завдяки вмілому і професійному керівництву командування батальйону, рішучих дій командира роти молодшого лейтенанта Олега Ліденка і командира взводу Зураба Чіхелідзе. Втрат серед українських військовослужбовців і мирного населення не було. Операція була проведена без порушень Мінських домовленостей.

 

У свою чергу волонтер Роман Доник розповів, що активна фаза звільнення Золотого-4 йшла три тижні.

"І Золоте-4, і раніше звільнена силами самооборони Катеринівка (в яку на "опорник", через пару днів після звільнення, приїжджав Порошенко), до недавнього часу вважалися "сірою зоною". Близько 300 місцевих жителів, з яких майже 40 дітей шкільного віку, щодня змушені були відчувати на собі всі принади "сірої зони". Відсутність медичного і соціального забезпечення, органів влади. Щоденні огляди і перевірки на блокпостах. і, звичайно, відсутність будь-якої впевненості в завтрашньому дні. Селище знаходився безпосередньо а лінії зіткнення. Селище повністю взяли під контроль. При цьому жодне з положень Мінських домовленостей порушено не було. Просто для мирного населення була створена зона умовної безпеки, а для військ, які вийшли на околиці селища, "смуга забезпечення". Зараз це так у Наєва називається. Негоже нашим військам ризикувати і забезпечення по сірій зоні тягати", – розповів волонтер.

Також на Донбасі стало на одну ворожу позицію менше. Волонтер Юрій Мисягін розповів, як знищили "опорник" бойовиків на Бахмутці. За його словами, це сталося в зоні відповідальності 53-ої окремої механізованої бригади ЗСУ, де невідомі птурщікі з відстані 2200 метрів, з одного пострілу знищили передовий "опорник" сепаратистів.

Крім того, Мисягін також показав, як ЗСУ знищили позицію бойовиків. Він розповів, що за допомогою безпілотника підрозділ ЗСУ виявив, звідки по ньому вели вогонь, а корректировщик визначив точні координати противника.

"Командир, перебуваючи в штабі, бачить у себе на моніторі, яка і де саме знаходиться дана позиція ворога. Командир бойової обслуги отримує команду на відкриття вогню у відповідь. На все про все часу зайняло всього кілька хвилин і бойова позиція ворога знищена", – повідомив волонтер, але не уточнив, де саме це сталося.

Нагадаємо, поки на фронті йшли бої, в Мінську на переговорах Тристоронньої контактної групи вдалося домовитися про нове перемир'я на Донбасі. В результаті сторони прийшли до згоди, що режим припинення вогню на фронті починає діяти з 1 липня. Але, як виявилося, безрезультатно.

 

Останні новини