Вартові неба: Україна відзначає День Повітряних сил

Вартові неба: Україна відзначає День Повітряних сил

Вартові неба: Україна відзначає День Повітряних сил

  5 серпня День Повітряних Сил ЗС України..

До Повітряних військ входять роди авіації: бомбардувальна, винищувальна, штурмова, розвідувальна, транспортна авіація та роди військ: зенітні ракетні та радіотехнічні війська.

На озброєнні маємо: літаки МІГ-29, Су-27, Су-25, Су-24, Су-24МР, Іл-76, Ан-26, Ан-24, Л-39, зенітні ракетні комплекси С-300 та "Бук" різних модифікацій.

>

Понад 7 тисяч кіло­метрів повітряного кордону України охороняють бойові розрахунки авіаційних, зенітних ракетних та радіотехнічних підрозділів.

Крім того, військові здій­снюють контроль за перельотами повітряних суден через державний кордон з дев'ятьма країнами світу. Щодня на бойове чер­гування з протиповітряної оборони заступає понад 2200 чоловік та близько 400 одиниць озброєння і військової техніки. Військові щоденно супроводжують до 1500 повітряних цілей.

У зв'язку з Мінськими домовленостями, в зоні проведення ООС на Донбасі не використовується бойова авіація. Але екіпажі літаків МіГ-29 та Су-27 щодоби несуть бойове чергування з протиповітряної оборони держави. Війська стримують збройну агресію Росії проти України з повітря, прикритвають важливі об'єкти від ударів.

Натомість транспортна авіація виконує низку завдань з перевезення особового складу та військового майна в зону ООС.


Український гелікоптер Мі-8
Український гелікоптер Мі-8

У період з початку російської агресії на Донбасі Україна втратила:

6 червня 2014 року Ан-30Б - літак ВПС України. Виконував розвідувальний політ під час війни на сході України, збитий російськими бойовиками з ПЗРК біля Слов'янська. У повітряного судна загорівся правий двигун і він упав. Трьом членам екіпажу вдалося покинути борт літака, а п'ятеро загинули.

14 червня 2014 року крах Іл-76МД - військово-транспортний літак. Бойовики вразили судно вогнем із зенітної установки та крупнокаліберного кулемета при заході на посадку в аеропорту Луганська. 49 військовослужбовців, у тому числі 9 членів екіпажу, що були на борту, загинули. Збройні сили України понесли найбільші одноразові втрати в ході війни на сході України у 2014 році.

Бойовики збили Іл-76. Всі 49 військовослужбовців, у тому числі 9 членів екіпажу - загинули
Бойовики збили Іл-76. Всі 49 військовослужбовців, у тому числі 9 членів екіпажу - загинули

2 липня 2014 року крах штурмовика Су-25, з бортовим номером "06 синій". Розбився при заході на посадку в аеропорту Дніпропетровська. Льотчик встиг катапультуватися. Жертв немає. Офіційна версія - втрата керованості. За іншими даними літак був пошкоджений над Донецькою областю під час виконання бойового завдання під час війни на сході України і заходив на посадку повз злітно-посадкову смугу.

14 липня 2014 року збитий Ан-26. Військово-транспортний літак, з бортовим номером "19 синій", збитий в Луганській області в районі Краснодона, російськими бойовиками. 8 осіб встигли покинути палаюче судно. Командир і правий пілот - загинули. Льотчика Сергія Мордвінова взяли в полон луганські бойовики. 2 вересня 2014 звільнений з полону.

Біля Луганська збили літак Ан-26
Біля Луганська збили літак Ан-26

16 липня 2014 року крах Су-25М1. Штурмовик збили в Донецькій області в районі Амвросіївки російські бойовик. Льотчик катапультувався. Український штурмовик найімовірніше був обстріляний ракетами класу "повітря-повітря" з військових літаків Збройних Сил РФ. Бойовики заявили, що їм вдалося в цей день підбити з ПЗРК два штурмовики ВПС України.

23 липня 2014 року крах двох Су-25. Штурмовики з бортовими номерами "04 синій" і "33 синій" збиті бойовикамиз ПЗРК в Донецькій області поблизу селища Дмитрівка і в районі висоти Савур-могила. Льотчики змогли катапультуватися. Один з пілотів був підібраний пошуково-рятувальною командою через п'ять днів. Доля другого пілота невідома.

7 серпня 2014 року крах МіГ-29. Винищувач, з бортовим номером "02 синій" (114-а бригада тактичної авіації, Івано-Франківськ). Збитий в Донецькій області над Єнакієвим при виконанні бойового завдання. Пілот встиг катапультуватися. Через добу вийшов до українських позицій.

17 серпня 2014 року крах МіГ-29. Винищувач,з бортовим номером "53 білий" (114-а бригада тактичної авіації, Івано-Франківськ) Збитий в Луганській області при виконанні бойового завдання. Пілот катапультувався.

20 серпня 2014 року крах Су-24М. Фронтовий бомбардувальник, зі складу 7-ї бригади тактичної авіації (Старокостянтинів). Збитий в Луганській області в районі Суходільська при виконанні бойового завдання. Обидва пілоти встигли катапультуватися.

29 серпня 2014 року крах Су-25. Штурмовик, бортовий номер "08 синій" збитий бойовиками в Донецькій області при виконанні бойового завдання. Льотчик катапультувався. У штабі АТО заявиили, що літак збитий із ЗРК Збройних сил РФ. Бойовики заявили, що в цей день в зоні конфлікту їм вдалося підбити з ПЗРК чотири штурмовики Су-25 ВПС України.

Український гелікоптер МІ-24
Український гелікоптер МІ-24

На фронті Повітряні сили втратили 12 гелікоптерів. Із них без жертв: один МІ-8 та три МІ-24.

Втрати МІ-24:

- 2 травня 2014 року, збитий біля Слов'янська. Екіпаж з трьох чоловік загинув.

2 травня 2014 року, збитий біля Слов'янська. Два члени екіпажу загинули, один поранений та взятий у полон бойовиками. Згодом, виданий представникам української влади.

20 серпня 2014 року, збитий з гранатомета або переносного ракетного комплексу прямим наведенням, в районі смт. Георгіївка Луганської області при виконанні бойового завдання. Обидва члени екіпажу загинули.

Втрати МІ-8:

29 травня 2014 року, збитий біля Слов'янська. Загинули 12 людей, один отримав важкі поранення.

24 червня 2014 року, гелікоптер 16-ї авіабригади збитий з ПЗРК біля Слов'янська. Загинули 9 осіб, що перебували на борту.

7 серпня 2014 року, гелікоптер обстріляли зі стрілецької зброї в Донецькій області. Здійснив аварійну посадку в районі висоти Савур-могила. Через п'ять днів, льотчик-штурман помер у госпіталі від отриманих поранень. Четверо членів екіпажу вижили.

14 липня 2014 року російські найманці-бойовики збили військово-транспортний літак Ан-26 біля Сорокиного (Краснодон). На борту було 7 членів екіпажу та 1 супроводжуючий вантажу. Із них 2 загинуло та 6 вижили. Літак йшов на висоті 6500 метрів, до Луганського аеропорту з водою, продуктами харчування для блокпостів.

 

Останні новини