Трансформація Збройних сил триватиме весь наступний рік

Трансформація Збройних сил триватиме весь наступний рік

Трансформація Збройних сил триватиме весь наступний рік

"Цей процес уже відбувається, є "дорожня карта", всі документи підписано".

В Україні весь наступний рік проходитиме трансформація збройних сил для приведення структури командування у відповідність зі стандартами НАТО.

Про це під час круглого столу "Чи підвищить впровадження стандартів НАТО в ЗСУ обороноздатність України?" в Інституті Горшеніна заявив міністр оборони України Андрій Загороднюк

>

"Весь наступний рік проходитиме трансформація збройних сил, in situ transformation. Це те, як побудована структура командування ЗС, командування видами військ, Генштабом. Це те, як розподілені повноваження між Головнокомандувачем і головою Генштабу. Наприкінці цього переходу структура ЗС буде повністю відповідати тому, як це реалізовано в країнах НАТО. Цей процес уже відбувається, є "дорожня карта", всі документи підписано. Ми розуміємо, що процес складний, адже він передбачає не тільки зміну структури, а й зміну функціоналу. Цей функціонал зараз прописується. Для того, щоб він був сумісний зі структурами НАТО, ми переробляємо багато нормативних документів і цей процес передбачає багато змін і дискомфорту. Але він почався, і цього не змінити", - заявив міністр.

Андрій Загороднюк також нагадав, що впровадження стандартів НАТО увійшло в програму уряду, як один із 5 ключових пріоритетів Міноборони.


"Це важливо з двох причин. Перша - політична: ми повинні відповідати стандартам і критеріям членства, щоб стати членами НАТО в якийсь проміжок часу. І навіть якщо політично ми не знаємо, коли це відбудеться, то повинні готуватися, готувати наші збройні сили. Інша частина - технічна та організаційна. Армії, які перейшли на стандарти НАТО, краще воюють, вони більш ефективні та підготовлені. Основне наше завдання - боєздатність і боєготовність. Але це питання стосується того, як збудовані здатності, як вони сплановані й організовані. Якщо вони реалізовуються за стандартами НАТО, то будуть набагато ефективнішими, ніж будь-які інші підходи у світі. Це доведено на практиці і для нас це один із тих асиметричних методів, які ми повинні використовувати і для боротьби з російською агресією, і для розвитку країни в цілому. Це ефективне керівництво ЗС, ефективна організація роботи ЗС і сил оборони і побудова всіх процесів. Є країни, які перейшли на стандарти НАТО, не будучи членами Альянсу, наприклад, Швеція або Австралія. І їх збройні сили вважаються такими ж ефективними, як армії членів Альянсу. У будь-якому випадку, незалежно від політичного прогресу в отриманні членства в НАТО, впровадження стандартів є для нас пріоритетом", - сказав Андрій Загороднюк.

Останні новини