Армія з людським обличчям: що нового у 2020-му?

Армія з людським обличчям: що нового у 2020-му?

Армія з людським обличчям: що нового у 2020-му?

   Найважливішим ресурсом армії є люди – професійні, мотивовані із сильним бойовим духом. Коли військові отримують гідну зарплатню, служать у належних умовах, мають житло та інші пільги, вони готові захищати свою країну. А державі не бракує охочих укласти контракт на військову службу. Саме тому посилення соціального захисту військових є одним із пріоритетів Міністерства оборони та Збройних сил України на 2020 рік. Про соціальні реформи оборонки дізнався Центр громадського моніторингу та контролю.

>

Зарплатна реформа

Цього року Генеральний штаб Збройних сил України планує розпочати реформу грошового забезпечення. Нинішня тарифна сітка є недосконалою, оскільки не враховує багатьох моментів. Зокрема, чиновники у кабінетах отримують більше, ніж бойові командири. У Генштабі вважають, що так бути не повинно.

«Укомандирабригадитарифнийрозряд – 39. У заступника начальника відділу командування видів Збройних cил України тарифний розряд теж 39, уполковника Генерального штабу на такійже посаді– 46. Маємо встановити справедливі ітарифні розряди, і звання на всіх посадах зогляду нарівень відповідальності та світову практику», – переконаний перший заступник начальника Генштабу ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Корнійчук.

За його словами, Україна орієнтується на модель американської армії, де молодий офіцер-спецпризначенець може отримати більшу винагороду, ніж генерал.

«Ми теж плануємо ввести систему надбавок лише за конкретні виконані завдання. За вихід у море, несення бойового чергування, стрибок з парашутом, розмінування, розвідку і таке інше. А також змінити принципи відповідності військових звань до посад, максимально уніфікувати», – зазначив Корнійчук.


Тим часом у Верховній Раді чекає на друге читання законопроєкт про збільшення мінімальних окладів військовослужбовців: за званням – до 1 прожиткового мінімуму (2027 грн), а за посадою – до 2 прожиткових мінімумів (4054 грн).Сьогодні мінімальна зарплатня військового за контрактом з урахуванням надбавок та премій становить понад 10 тисяч гривень.

Реформа харчування

Трироки тому Міноборони розпочало тестувати нову систему харчування за каталогом, і в березні цього року всі бойові частини нарештіпозбулись радянських порядків у їдальнях. Військові відмовились від послуг компаній-аутсорсерів, які раніше доставляли продукти, скасували норми споживання продуктів харчування. Меню зросло із 32 до понад 400 продуктів, з яких можна скласти щоденний раціон.

«У каталозі є два показники: вартість за добу та калорійність, що дозволяє за допомогою спеціальної програми формувати щодня різноманітне меню, балансуючи в потрібних показниках», – пояснює керівник офісу реформ Міністерства оборони Діана Петреня.

Як повідомили у відомстві, тепер начальник продовольчої служби військової частини може замовляти будь-які продукти з каталогу залежно від побажань частини. Головна умова – залишитись у межах 67-74 грн за один добовий комплект.

Після реформи харчування у раціоні військових з’явились свіжі фрукти та овочі, йогурти, м’ясо та риба. Страви подаються за принципом «шведського столу», тому кожен може обрати собі їжу до смаку.

Житлова реформа

Сьогодні у черзі на квартиру стоять 46,5 тис. військовослужбовців. Щоб додати прозорості у процес, Міноборони оприлюднило квартирні списки на своєму сайті. Також у відомстві проводять аудит усіх житлових об’єктів, щоб створити електронну централізовану систему.У планах відомства за наступні 5 років ліквідувати чергу, забезпечивши армійців квартирами за небюджетні кошти.

За словами заступника міністра оборони Олексія Марценюка, на балансі ЗСУ є величезна кількість надлишкового майна та земель, які можна використати для інвест-житла. Наразі Міноборони разом із депутатами готують відповідний законопроєкт, у якому врахують всі ризики інвест-будівництва.

«Україна – єдина з пострадянських країн, що купує-будує квартири для армії. Передові країни, особливо наші партнери по НАТО, давно відійшли від такого виду забезпечення, натомість, використовують монетарне забезпечення. Це і фінансовий лізинг, і пільгове кредитування тощо», – заявив Олексій Марценюк і додав, що відомство вже підготувало перелік земельних ділянок на конкурси під інвест-забудову, і найближчим часом його буде винесено на розгляд Кабміну.

Щоб організувати прозорий процес інвест-будівництва, без корупції та зловживань, Міноборони збирається об’єднати Головне квартирно-експлуатаційне управління та Головне управління майна та ресурсів в єдине Головне управління активів. У ньомувсі землі і фонди ЗСУ будуть обліковані в одній електронній системі.  

У відомстві наголошують, що інвест-житло є лише однією ланкою комплексного підходу до забезпечення житлом військових. Актуальним є також питання штатно-посадового житла, т.зв. казарм, де контрактники проживають на час служби.За минулі півроку міністерство ввело в експлуатацію 40 казарм поліпшеного планування, ще понад 100 казарм – у процесі зведення. Також у відомстві обіцяють компенсацію орендної плати тим військовим, які змушені знімати житло.

У відомстві підкреслюють, що житлове забезпечення військових важливе не лише як соціальна стратегія, а й оборонна. Адже соціально захищені військові – це запорука обороноздатності держави.

Останні новини